24

SAN JOSE (VS) – Vier gebruikers van de zakelijke netwerksite LinkedIn hebben het Amerikaanse bedrijf aangeklaagd voor het verzenden van spam aan contactpersonen door hun e-mailaccount te hacken.

De gebruikers beschuldigen LinkedIn ervan spam te versturen nadat eerst het e-mailaccount en de contactenlijst onrechtmatig zijn gebruikt. LinkedIn is in staat om deze e-mailadressen zonder toestemming of het wachtwoord van de gebruiker te downloaden. Dat downloaden van alle e-mailadressen die zijn verbonden aan één e-mailaccount wordt zonder duidelijke kennisgeving gedaan.

Volgens de gedupeerden wordt de contactenlijst gebruikt om e-mails met zogeheten endorsements, de vaardigheden die gebruikers op hun LinkedIn-profiel kunnen plaatsen, te versturen. In de betreffende e-mails wordt vervolgens opgeroepen om endorsements aan een gebruiker toe te wijzen, waar onder andere een LinkedIn-profiel voor moet worden aangemaakt. LinkedIn zou op deze manier het aantal gebruikers willen vergroten.

De vier aanklagers – een voormalig verkoopmanager van The New York Times, een professor verbonden aan het Baruch College in New York, een filmproducent en een advocaat – beschuldigen LinkedIn ervan hiermee de privacywetgeving in Californië te hebben overtreden. Volgens de advocaat van de eisers wordt het bedrijf al vier jaar lang bestookt met klachten van gedupeerde gebruikers. De zakelijke netwerksite ontkent de aantijgingen.

LinkedIn werd in 2003 opgericht en richt zich op werkenden. Iedereen kan zich gratis aanmelden en een professioneel profiel aanmaken. Door dit profiel te linken aan andere profielen bouw je een virtueel netwerk op. Gebruikers kunnen ook andere professionals uitnodigen en zo groeit het aantal mensen. LinkedIn telt momenteel wereldwijd ruim 200 miljoen gebruikers, waarvan 4 miljoen Nederlanders.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties