26

MOERMANSK – Het nationale onderzoekscomité van Rusland onderzoekt of Greenpeace zich vorige week schuldig heeft gemaakt aan piraterij bij een actie in de Pechorazee.

De Russische autoriteiten willen alle 30 bemanningsleden van het actieschip Arctic Sunrise, die sinds donderdag in gijzeling worden gehouden, aanklagen. Hun wordt mogelijk piraterij ten laste gelegd. Volgens de Russen hebben de opvarenden, onder wie twee Nederlanders, met de actie van twee activisten die zich aan het boorplatform van Gazprom hadden vastgeketend, de Russische soevereiniteit en milieuveiligheid in gevaar gebracht.

De bemanningsleden zitten al vijf dagen opgesloten in de kombuis van de Arctic Sunrise die sinds vanochtend voor anker ligt bij de Russische stad Moermansk. De ijsbreker van Greenpeace zou aanvankelijk rond 10.00 uur de haven van Moermansk binnenvaren, maar de haveninspecteur zou hebben gezegd dat dat voorlopig niet gebeurt. Het is niet duidelijk waarom het schip voor anker ligt. Vanmiddag zouden onder andere Nederlandse diplomaten aan boord gaan.

Als de activisten voor piraterij worden veroordeeld, kunnen ze maximaal vijftien jaar gevangenisstraf krijgen. Volgens Greenpeace voldoen de actievoerders aan geen enkel criterium voor piraterij, oftewel zeeroof. Daarvoor moet je bijvoorbeeld gewapend zijn en de intentie hebben om een ander schip te overvallen. Er moeten dus twee schepen bij betrokken zijn. Het boorplatform is een eiland dat vast staat op de zeebodem.

Greenpeace is intussen de campagne ‘Help de Artic 30 vrij te krijgen‘ gestart. Wereldwijd zouden ruim 300.000 mensen reeds een e-mail hebben verzonden naar hun lokale Russische ambassadeur met de eis om de milieuactivisten onmiddellijk vrij te laten. In tientallen landen werden de afgelopen dagen protestacties gehouden bij Russische ambassades.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties