27

DOHA – De afgelopen weken zijn in de Arabische oliestaat Qatar al zeker 44 Nepalese arbeiders om het leven gekomen bij de aanleg van een groot infrastructuurproject voor het WK Voetbal in 2022.

Volgens een onderzoek van The Guardian stierf deze zomer elke dag één Nepalese arbeider in Qatar. Documenten van de Nepalese ambassade in Doha, die de Britse krant kon inzien, bewijzen dat al 44 ‘slaven’ de dood vonden tussen 4 juni en 8 augustus 2013. Meer dan de helft van de slachtoffers stierf aan een hartaanval, hartfalen of kwam om het leven door arbeidsongevallen.

Ondanks de verzengende hitte met temperaturen die kunnen oplopen tot 50 graden, hebben de bouwvakkers geen drinkwater tot hun beschikking. Bedelen om voedsel is helaas ook dagelijkse kost. De aannemers houden de paspoorten van de arbeiders in en betalen expres hun schamel loon maandenlang niet uit. Tientallen Nepalezen hebben reeds hun toevlucht gezocht in de ambassade om aan de slavernij te ontsnappen.

Qatar telt relatief gezien de meeste buitenlandse werknemers ter wereld. Meer dan 90 procent van de beroepsbevolking komt uit het buitenland. De verwachting is dat het oliestaatje in de aanloop naar het WK nog eens 1,5 miljoen buitenlandse werknemers binnenhaalt om alle havens, wegen, bruggen, hotels en stadions aan te leggen. Het land geeft naar verwachting 100 miljard euro uit aan infrastructuur-projecten gerelateerd aan het WK.

Het organiserend comité van het WK Voetbal zegt dat de werkzaamheden aan projecten die direct aan het WK zijn gerelateerd nog moeten beginnen. Desondanks zegt het comité zich zorgen te maken over de beschuldigingen aan het adres van de aannemers die bij de bouw van Lusail zijn betrokken. Volgens het comité onderzoekt de Qatarese overheid de zaak.

Wereldvoetbalbond FIFA heeft het WK voetbal van 2022 twee jaar geleden toegewezen aan Qatar. Voor dat WK waren ook Australië, Japan, Verenigde Staten en Zuid-Korea in de race. Het is voor het eerst dat een mondiaal voetbaltoernooi het Midden-Oosten aandoet. Eerder deze week meldde de FIFA dat het voetbaltoernooi mogelijk in de winter van 2022 wordt gehouden in plaats van de zomer. Dit om de hitte de baas te blijven.

 

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties