ovro

Some Place Else is een Fins label dat sinds 1997 wordt gerund door de muzikant Niko Skorpio. Het label richt zich op experimentele elektronische muziek, gemaakt door een selectieve groep muzikanten die regelmatig werk uitbrengt, zoals Igor Bardo en APROX. De uitgaven van Some Place Else zijn van hoge kwaliteit. Het gaat hierbij niet om de verkoopbaarheid, maar om de luisteraar te verrassen met hoogstaande avontuurlijke muziek.

Een van de laatste uitgaven is van de muzikante Ovro. Zij maakt sinds 2003 elektronische muziek die zich het beste laat omschrijven als Dark Ambient. Daarnaast speelt zij in het duo Hæretici 7o74 samen het Niko Skorpio. Id|entities is haar zevende album na vijf jaar stilte. Hoewel stilte… al die tijd heeft zij gewerkt aan dit album. Voorheen werkte zij vooral met field-recordings, maar voor dit album heeft zij talloze samples opgenomen van films. Zij heeft zich hierbij niet beperkt tot een bepaald genre of kwaliteit, maar geput uit zowel goed als slecht materiaal, kaskrakers en obscure films.

Id|entities laat zich het beste omschrijven als een film zonder beeld. De 15 composities lopen naadloos in elkaar over, ieder nummer is als een kamer of ruimte waarin een sinistere of mythische sfeer hangt. De mix van elektronische geluiden, de gesampelde stemmen en trage ritmes zorgen voor onheilspellende soundtracks, die het ene moment meer in zichzelf gericht is en het andere moment eerder extravert door het gebruik van samples van dominante stemmen.

De muziek doet mij herinneren aan de soundscapes van Zos Kia en het oudere werk van Coil, maar dan op een moderne manier uitgevoerd. Some Place Else heeft mij inderdaad weten te verrassen met een prachtige plaat waarop Ovro aantoont beelden te creëren zonder hiervoor gebruik te maken van camera, kwast, spuitbus of wat dan ook.

Jan Kees Helms

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties