28

MOERMANSK – Greenpeace gaat in hoger beroep tegen het Russische besluit om het merendeel van de dertig activisten nog twee maanden vast te houden.

Een rechter in de Russische stad Moermansk besloot donderdag het voorarrest van 22 van de 30 opvarenden van het Greenpeace-schip Arctic Sunrise te verlengen, terwijl er nog geen sprake is van een officiële aanklacht. Twee Nederlandse actievoerders moeten drie dagen langer in de cel blijven, waarna zij opnieuw zullen worden gehoord. Greenpeace vermoedt dat ook zij dan twee maanden in een Russische cel moeten blijven en gaat in beroep.

Bij aanvang van de rechtszitting werden de arrestanten, geboeid aan handen en voeten al ware het zware criminelen, via de achterdeur de rechtbank binnen geleid. De dertig bemanningsleden van de ijsbreker Arctic Sunrise werden vervolgens bij zes verschillende rechters voorgeleid. Onder hen een Russische persfotograaf die de actie van Greenpeace bij het olieplatform van Gazprom vastlegde. Ook hij blijft vastzitten.

De Nederlandse regering probeert de situatie via de diplomatieke weg op te lossen. Aangezien het schip onder Nederlandse vlag vaart, kan de regering ook naar het Internationaal Zeerechttribunaal in Hamburg stappen. Dat kan tien dagen na de entering van het schip, vanaf morgen dus. Een woordvoerder laat in het midden of Nederland daadwerkelijk het tribunaal zal inschakelen om de arrestanten vrij te krijgen.

Greenpeace voerde ruim een week geleden actie in de Pechora Zee tegen een Russisch olieboorplatform dat volgens de milieuorganisatie onveilig is. Nadat activisten vanaf een rubberbootje het platform beklommen, werden zij aangehouden. Later werd hun actieschip Arctic Sunrise geënterd, de bemanning in de kombuis opgesloten, waarna het schip naar Moermansk werd gesleept. Daar werd de bemanning in hechtenis genomen.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
10 jaren geleden

Poetin wil weer de flinke jongen uithangen om deze ongewapende helden van het milieu geweten eens heel hard en vernederend aan te pakken omdat Poetin zelf wanneer het om de geschiedenis van o.a. Gazprom gaat, al vele jaren de wereld getoond heeft geen enkel geweten te hebben. Het milieu interesseert hem niets, de hele natuur interesseert hem niets, echter Rusland weer op de oude manier van voor het ijzeren gordijn op de kaart terugzetten moet voor alles wijken. Daar doet Frans Timmermans geen fluit aan zonder onze handelsbetrekkingen te schaden met de Russen. Zo werkt dat!