30

DEN HAAG – De Dierenbescherming is een campagne gestart om het afschieten van zwerfkatten, jaarlijks tussen de 8.000 en 13.500, tegen te gaan.

De afgelopen week dook er op diverse locaties in de provincie Flevoland een nieuw type verbodsbord op, waarop een jager staat afgebeeld die een kat neerschiet. Inmiddels is gebleken dat de borden zijn geplaatst door vrijwilligers van de Dierenbescherming met als doel de aandacht te vestigen op het feit dat de provincie de afgelopen vijf jaar 501 verwilderde katten heeft laten afschieten door Stichting Faunabeheer Flevoland.

Volgens de Dierenbescherming worden er jaarlijks in heel Nederland tussen de 8.000 en 13.500 zwerfkatten in Nederland doodgeschoten door jagers van Faunabeheer. Dat gebeurt meestal aan de randen van stedelijke gebieden of in buitengebieden. Omdat dit nauwelijks bekend is bij het publiek is de Dierenbescherming een campagne gestart. Dierenvrienden kunnen op de website een online-petitie ondertekenen, bestemd voor de politiek.

Nederland kent zo’n drie miljoen katten, waarvan een aantal ‘in het wild’ leeft omdat ze zijn achtergelaten of gedumpt, of nakomelingen zijn van ooit afgedankte katten. Het precieze aantal is onbekend, maar naar schatting gaat het om vele tienduizenden zwerfkatten die onbedoeld voor overlast zorgen. Daarom laten provinciebesturen ze afschieten. En daarbij gaat het niet alleen om verwilderde katten, er zitten ook regelmatig huiskatten tussen, aldus de Dierenbescherming.

De Dierenbescherming ziet meer in het vangen, castreren of steriliseren van de katten, de zogenoemde TNR-methode (Trap, Neutralize and Return), om die vervolgens weer vrij te laten. “Maar het begint bij de katteneigenaar: die moet zijn dier chippen en ‘laten helpen’ om nageslacht te voorkomen. Afschieten werkt niet, dat is dweilen met de kraan open”, meldt de dierenwelzijnsorganisatie.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
10 jaren geleden

This is atrocious, sterlise the animals. They have a right to live how dare the hunters cull them. They should be disgusted in themselves. We call ourselves animal lovers. This is just sick.