03
Tijdens de voetbalwedstrijd FC Basel tegen Schalke 04 in het kader van de Champions League voerde Greenpeace op spectaculaire wijze actie tegen Gazprom vanwege diens booractiviteiten in de Noordpool, een ongerept natuurgebied. [klik op de foto voor vergroting]

MOERMANSK – De eerste vijf bemanningsleden van het Greenpeaceschip Arctic Sunrise zijn in Rusland aangeklaagd voor piraterij nadat ze twee weken geleden actie voerden tegen een olieplatform van Gazprom.

Het gaat om opvarenden met de Braziliaanse, Britse, Russische, Finse en Zweedse nationaliteit. Op piraterij staat een maximumstraf van 15 jaar. De aangeklaagden werden, tezamen met nog 25 actievoerders, 19 september opgepakt bij een protestactie tegen oliewinning in het Noordpoolgebied. Enkele actievoerders hadden zich daarbij vastgeketend aan een boorplatform van Gazprom in de Pechora Zee, onder Nova Zembla.

Greenpeace Nederland verwacht dat de rest van de milieu-activisten dezelfde aanklacht krijgt. “Dit is het zwartste scenario dat we hadden kunnen verzinnen”, zegt campagneleider Jorien de Lege van Greenpeace in een reactie. Volgens De Lege zouden enkel de twee actievoerders die zich aan het Russische boorplatform hadden vastgeketend “hoogstens een boete moeten krijgen” omdat ze zich op verboden terrein hadden begeven.

De milieuorganisatie vreest dat het een showproces wordt. “De Russen hebben geen zin in buitenlandse inmenging of pottenkijkers bij hun booractiviteiten naar olie op de Noordpool”, aldus De Lege. “Rusland pakt de milieu-activisten hard aan en hoopt waarschijnlijk dat we nooit meer zullen terugkomen.” Greenpeace verwacht dat de Nederlandse overheid op diplomatiek en juridisch vlak alles in het werk zal stellen om de activisten zo snel mogelijk vrij te krijgen.

Greenpeace voert campagne tegen de olieboringen van de multinationals Shell, Statoil, Rosneft en Gazprom in de Noordpool. Men is bevreesd voor vervuiling van het omvangrijke ongerepte natuurgebied als gevolg van ongelukken. Door de barre weersomstandigheden, met duisternis, extreme kou en poolstormen, achten internationale organisaties als Greenpeace en het Wereld Natuur Fonds, alsmede lokale organisaties, de kans op een olieramp groot.

Dinsdagavond voerden activisten van Greenpeace actie tegen Gazprom tijdens de voetbalwedstrijd FC Basel tegen Schalke 04 in Zwitserland. Activisten lieten zich vanaf het dak van de tribune afzakken, terwijl ze een enorm spandoek ontrolden. De scheidsrechter onderbrak de wedstrijd gedurende 8 minuten. Gazprom is shirtsponsor van het Duitse Schalke 04 en een van de voornaamste sponsoren van het prestigieuze Champions League voetbaltoernooi.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
10 jaren geleden

Lees dit stuk eens. Er zijn cruciale vergelijkingen te trekken:
http://www.villamedia.nl/community/portfolio/85852/
Kunnen jullie me niet eens financieren voor een tochtje richting Moermasnk en/of me daarvoor uitnodigen? Blijf onafhankelijk, blijft kritisch!
mvg,
 
Tseard