08

“Alex, Alex, Sinterklaas is weer in het land!” Had ‘ie ‘s ochtends op tv gezien, een item over een Sintfilm die in premiére is gegaan. Hij was nog wat onrustiger dan hij gewoonlijk is, mijn autistische fietsmaatje met een verstandelijke en fysieke beperking. Een paar keer per week stappen we samen op de tandem voor een kort ritje door de wijk of de omliggende weidevelden. Vindt hij leuk, wordt ‘ie ook wat rustiger van.

Van de week bleek hij onhandelbaar. Na hem herhaaldelijk verteld te hebben dat de Sint toch echt pas in december jarig is, en dan Nederland bezoekt, keerde hij terug op aarde. Jaarlijks wekt het Sinterklaasfeest – waar ‘ie op zijn manier intens van geniet – extra spanning bij hem op, dat is niet anders. Tienduizenden autisten ondervinden hier, op overigens wisselende wijze, last van. Het probleem is te overzien indien de Sint met zijn gevolg half november voet aan polderwal zet, maar het bedrijfsleven kan daar niet op wachten.

Deze week, begin oktober en nog volop nazomer, ging de eerste van een reeks Sinterklaasfilms in roulatie, Sinterklaas en de Pepernoten Chaos, komende week opgevolgd door De Club van Sinterklaas, en dan nog een zwikkie. De pr rond deze producties, in de vorm van aandacht op tv, reclames, richt de meeste schade aan onder autisten. Wie bedenkt nou zoiets, zes weken voorafgaande de intocht een Sintfilm in première laten gaan? Wie laat dat toe?

De Nederlandse Vereniging van Filmdistributeurs (NVF) verzorgt voor belanghebbenden de releaselijst en de première- en prolongatielijst. De bestuursleden bekleden functies bij de voornaamste filmdistributeurs in dit land. Het argument van de NVF om nu reeds de eerste Sintfilm te lanceren ligt voor de hand: er staan er zes op stapel die men wekelijks in roulatie wil laten gaan. Is commercieel interessant.

Dat hiermee de wereld der autisten op zijn kop wordt gezet, daar zullen ze bij de NVF geen boodschap aan hebben. Wellicht is het besef niet eens aanwezig. Je kunt het ze persoonlijk laten weten, wellicht steken ze er wat van op voor volgend jaar.

Alex van Veen

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Flip
10 jaren geleden

Het gezeik over Zwarte Piet begint ook ieder jaar steeds vroeger.

Peter
10 jaren geleden

Zes Sinterklaasfilms? Dan moet de NVF nog ‘s goed kijken, want het zijn slechts de twee genoemde titels dit jaar. En als deze pas bij de intocht van de Sint in roulatie werden gebracht en na 5 december uit de zalen werden gehaald zouden ze nooit genoeg bezoek kunnen trekken om uit de kosten te komen. Een film maken is namelijk een kostbare onderneming. Ja, het is vroeg, maar het is nu of niet. En dat zou toch ook ongezellig zijn?

Anoniem
10 jaren geleden

Het SinterklaasTheater presenteert de cast van “Sinterklaas en de Malle Mijter”
https://www.indymedia.nl/node/19440