07

PITTSBURGH (VS) – Een boorlocatie voor de winning van schaliegas in de Amerikaanse staat Pennsylvania veroorzaakt radioactief afvalwater dat de rivier instroomt. Op honderden andere locaties kan dit eveneens het geval zijn.

Wetenschappers van de Duke University hebben woensdag de resultaten gepubliceerd van een tweejarige studie naar de effecten van het verwerken van afvalwater bij schaliegasboringen in West-Pennsylvania. Daaruit bleek dat ter hoogte van de instroom van afvalwater in de rivier Blacklick Creek de radiumconcentraties 200 keer hoger liggen dan in monsters die stroomopwaarts genomen zijn.

Dergelijke verhoogde concentraties van radioactief materiaal zijn hoger dan toegestaan en worden normaal alleen gemeten op gecertificeerde radioactieve bergingsinstallaties, aldus de wetenschappers. De wetenschappers stelden ook hoge concentraties zouten en metalen in het water vast. De Blacklick Creek, dat deel uitmaakt van het stroombekken van de Allegheny River, komt uit op waterbronnen waar steden in Pennsylvania uit putten.

De winning van schaliegas in de VS is vrijgesteld van de Clean Water Act, de Amerikaanse wet die de kwaliteit van het grondwater beschermt. De industrie heeft toegezegd om zelf toezicht te houden op zijn afvalwater om zodoende regelgevend toezicht te voorkomen c.q. te ontlopen. “De studie toont duidelijk aan dat het nodig is om onafhankelijk toezicht en regulering in te stellen”, aldus een van de auteurs van de studie. “Honderden andere afvalwaterbekkens kunnen op een vergelijkbare manier besmet zijn.”

In juli bekende een behandelingsbedrijf in New York schuld aan het vervalsen van meer dan 3.000 wateronderzoeken. Eerder dit jaar publiceerde Avner Vengosh van de Duke University een onderzoek dat hogere concentraties vond van methaan, ethaan en propaan in drinkwater binnen een straal van een kilometer van schaliegasboorpunten. Dit gold voor 141 boorplaatsen waar monsters waren genomen.

Bij schaliegaswinning, het zogenoemde fracken, wordt aardgas uit moeilijk bereikbare grondlagen geperst door er onder hoge druk water en chemicaliën in te pompen. De techniek is uiterst controversieel omdat het aardbevingen kan veroorzaken en grondwater kan doen vervuilen met chemicaliën. Ook de Nederlandse overheid overweegt op diverse plaatsen in het land naar schaliegas te gaan boren.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Flip
10 jaren geleden

Scary bananas: How environmental exaggeration harms emerging economies: Ivo Vegter at TEDxCapeTown
http://www.youtube.com/watch?v=4zJn4gxCx3c#t=380