13

HILVERSUM – De omroepen protesteren tegen de door het kabinet opgelegde bezuinigingen. Onzin, vindt hoogleraar mediastudies Maarten Reesink, het is tijd voor een radicale reorganisatie.

“We moeten van die ‘oude’ omroepen af”, zegt Reesink in Metro. “Die zijn niet meer van deze tijd, daar kan echt op bezuinigd worden. Ik weet: ze gaan van 21 omroepen naar 8, maar kijk eens naar de organisatie van een RTL-groep: één organisatie, vier zenders. Niet acht organisaties voor acht omroepen.” Vanwege die hoeveelheid organisaties wordt er veel subsidiegeld verspild, vindt Reesink. “Ik zou willen dat de omroepen zichzelf radicaal zouden reorganiseren.”

Dit jaar ontvangen de omroepen in totaal 817 miljoen euro van de gemeenschap en reclamegelden. Komend jaar gaat daar 200 miljoen vanaf, onder meer omdat de Wereldomroep en het Muziekcentrum verdwijnen, organisaties die niet tot de NPO behoren. Desondanks meldt de NPO in spotjes op radio en tv dat er 200 miljoen op de omroepen wordt bezuinigd, waarmee in wezen de kluit wordt belazerd. “Die ronde getallen bekken nu eenmaal lekker”, aldus Reesink.

Volgens de hoogleraar heeft het publiek geen band meer met de omroepen, alleen maar met bepaalde programma’s. “Het interesseert ze geen worst of die worden uitgezonden door de KRO, VARA of NCRV. Dat is dus ook de reden waarom er niet zoveel animo is voor de protesten tegen de bezuinigingen. En de mensen die bij een omroep werken, denken vooral aan hun eigen clubje. Kijk maar naar al die promo’tjes tussen de programma’s door. Die gaan niet over de NPO, maar over de eigen omroep.”

De campagne van de NPO, gedragen door alle omroepen, is louter een kwestie van eigen belang. Het heeft volgens Reesink niets met de belangen van de burger te maken. “Er wordt nu even gedacht vanuit de omroepen, omdat ze allemaal gered moeten worden, maar in feite willen ze allemaal zichzelf redden. Laat één ding duidelijk zijn: ik ben voor een sterke publieke omroep, alleen niet zoals die nu georganiseerd is. Laten we eerst een discussie voeren over wát een publieke omroep moet doen. Waarom geven we er geld aan uit?”

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties