14

BRUSSEL (B) – Het Europees Parlement (EP) heeft ingestemd met de lancering van Eurosur, een elektronisch bewakingssysteem waarmee de opsporing en het tegengaan van illegale immigratie wordt verbeterd.

Het EP stemde donderdag met een ruime meerderheid in met nieuwe wetgeving op basis waarvan lidstaten real- time gegevens kunnen uitwisselen over ontwikkelingen aan de grens. Het Eurosur communicatienetwerk is bedoeld om illegale immigratie en grensoverschrijdende criminaliteit op te sporen en te bestrijden. Parlementariërs willen dat het ook wordt ingezet om de levens van immigranten – bijvoorbeeld drenkelingen – te redden waar mogelijk.

Eurosur moet de uitwisseling van informatie over land- en zeegrenzen tussen lidstaten en het grensbewakingsagentschap Frontex verbeteren. Het systeem maakt het mogelijk direct gegevens uit te wisselen tussen autoriteiten en surveillancesystemen zoals satellieten en drones voor bewegingen over zee. Volgens Frontex zijn in 2012 meer dan 72.000 mensen illegaal de grenzen van de EU overgestoken. Dat is de helft minder dan in 2011.

Begin december wordt Eurosur gelanceerd in elf landen (Bulgarije, Estland, Griekenland, Spanje, Frankrijk, Kroatië, Italië, Cyprus, Letland, Litouwen, Hongarije, Malta, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije en Finland) die gesitueerd zijn aan de zuidelijke en oostelijke buitengrenzen van de Europese Unie. Een jaar later zal het systeem uitgebreid worden naar de overige lidstaten.

Bij het inzetten van Eurosur moeten EU-landen de mensenrechten respecteren, zo is vastgelegd. Het EP dringt erop aan dat mensen niet kunnen worden teruggestuurd naar een plek waar hun vrijheid of leven gevaar loopt. Lidstaten die het nieuwe systeem gebruiken, moeten alle EU-wetgeving respecteren, evenals regels voor bescherming van persoonsgegevens.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties