15

St Ride is geen onbekende in het experimentele muzikale landschap. Op hun eigen label Niente Records bracht dit Italiaanse duo onlangs de elfde langspeler uit. Werden vorige uitgaven nog gekenmerkt door vervreemdende songstructuren en ontwrichtende zang, op het album Conquistare il Mondo is hier nog maar weinig van over. De kenmerkende zang is weggelaten. Wat overblijft zijn zeven composities die naadloos in elkaar overlopen waardoor er een soundtrack van 38 minuten ontstaat.

In deze zeven tracks reist St Ride, bestaande uit Edo Grandi en Maurizio Gusmerini, de wereld rond en doet steden aan als Ulaanbaatar, de hoofdstad van Mongolië, Trondheim en het Mexicaanse Tepetlaoxtoc. Wat de nummers met desbetreffende plaatsen te maken hebben, is voor mij een raadsel. Muzikale verwijzingen hoor ik er niet in. Wellicht is deze verbindende rondreis een verbeelding van het idee dat de muzikanten de wereld willen veroveren en dat wereldwijd hun muziek wordt herkend?

Of deze plaat een kleine stap in die richting is, weet ik niet. Het gros van de mensheid zich niet te wachten op experimentele elektronica, duistere beats en vervreemdende geluidscombinaties. Gelukkig is dat ook niet nodig. Als de wereld het wil, dan kan het album massaal gedownload worden op Bandcamp.

Jan Kees Helms

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties