16

DEN BOSCH – Ruim één op de drie huurders van woningcorporaties in Den Bosch zakt in 2018 onder de armoedegrens als er geen maatregelen genomen worden. Dit doemscenario speelt in het hele land.

Huurders van een sociale huurwoning in Den Bosch hebben volgens de gemeente steeds vaker te hoge woonlasten. Besteedde in 2010 nog 21 procent van de huurders een te groot deel van hun inkomen aan huur, in 2013 steeg dit aantal naar 26 procent. Dat blijkt uit onderzoek van Rigo Research in opdracht van de gemeente Den Bosch. Naar verwachting stijgt dat tot 37 procent in 2018.

De lokale PvdA vindt de cijfers verontrustend en onacceptabel. Dinsdag biedt wethouder Weyers (Wonen) samen met de Bossche woningcorporaties en het Huurdersplatform een petitie aan bij de Tweede Kamer in Den Haag. Ze willen dat de landelijke overheid met spoed haar medeverantwoordelijkheid neemt voor de aanpak van het woonlastenprobleem.

Om te bepalen of huurders in Den Bosch een te groot deel van hun inkomen kwijt zijn aan huur heeft het onderzoeksbureau een eigen berekening opgesteld. De advieshuur van het Nibud werd hiervoor gedeeld door het beschikbaar inkomen van een huishouden. Vervolgens is hier 10 procent bij opgeteld voor de energierekening en lokale heffingen.

Sociale huurders zijn meer inkomen kwijt aan huur als gevolg van dalende besteedbare inkomens, een toename van de huurlasten en de stijgende energieprijzen. Huurders in de sociale sector ontvangen sinds 2012 minder huurtoeslag ten gevolge van de bezuinigingen. Het besteedbare inkomen nam hierdoor eveneens af, alsmede als gevolg van de economische crisis.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties