25

AMSTERDAM – De gemeente Amsterdam heeft bij de aanleg van het verplichte kentekenregistratiesysteem geen enkele rekening gehouden met de privacy van de burger, aldus Privacy First.

Sinds 1 juli ben je als automobilist in Amsterdam verplicht om je kenteken in te voeren als je in de stad wilt parkeren. Ondanks dat je je parkeergeld betaalt en dus aan je verplichtingen voldoet, krijg je een boete als je het kenteken niet invoert. Daarnaast haalt de gemeente alle parkeerautomaten weg en is elektronisch betalen via de telefoon binnenkort de enige betaalwijze.

Privacy First voert campagne tegen het nieuwe parkeerbeleid dat de privacy van de automobilist schendt. Het roept parkeerders op het kenteken niet in te voeren. Vorige week hebben vertegenwoordigers van Privacy First op uitnodiging van de gemeente Amsterdam overleg gevoerd met ambtenaren van het Parkeer Regie Orgaan (PRO). Onderwerp van gesprek vormde de verplichte kentekenregistratie en de privacy-aspecten in het bijzonder.

Uit het onderhoud bleek dat de gemeente bij de aanleg van het systeem geen enkele rekening heeft gehouden met de privacy van de burger. De technologie is aangesloten op een landelijk systeem van kentekenregistratie. De te verwachten jaarlijkse omzet van 150 miljoen euro is het voornaamste uitgangspunt geweest om over te schakelen naar verplichte kentekenregistratie.

De PRO-ambtenaren gaven verder aan kentekengegevens als zodanig niet als persoonsgegevens (d.w.z. tot individuele burgers te herleiden gegevens) te beschouwen. Privacy First ziet dit anders, immers, het is eenvoudig om de identiteit van de persoon op wiens naam het kenteken staat te achterhalen. De digitale waakhond acht het standpunt van de gemeente dan ook volstrekt onbegrijpelijk, het is in strijd met de Wet bescherming persoonsgegevens.

In juli werd bekend dat de Belastingdienst alle parkeergegevens over 2012 opgevraagd heeft van mensen die bij een parkeerautomaat op kenteken parkeerden. Dit terwijl het verantwoordelijke Servicehuis Parkeren (SHPV) garandeert dat alle ingevoerde kentekens na acht weken worden gewist. Met de gegevens kan de Belastingdienst controleren of leaserijders niet méér privékilometers maken dan ze via hun rittenadministratie opgeven.

De voorzitter van Privacy First heeft bezwaar en beroep aangetekend tegen een boete die hij deze week in Amsterdam kreeg opgelegd nadat hij voor een parkeerplek had betaald zonder daarbij zijn kenteken in te voeren. Voor Privacy First is duidelijk dat er geen sprake is van een dringende noodzaak en proportionaliteit voor kentekenparkeren en dat er door de gemeente niet is voldaan aan het wettelijke vereiste van subsidiariteit, een privacyvriendelijk alternatief.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties