29

Voordat ik vanochtend naar Amsterdam-Noord fietste, raadpleegde ik teletekst: ‘De Nederlandse diplomaat Onno Elderenbosch is gisteravond mishandeld in zijn woning in Moskou. Twee mensen waren zijn huis binnengedrongen. De diplomaat raakte lichtgewond. Op een spiegel in het huis hadden de indringers met lippenstift een hart getekend met daaronder de letters LGBT, een Engelse afkorting voor homo- en biseksuelen en transgenders.’

Ach wat, een zieke wraakactie van die Russen, denk je dan. Vorige week werd namelijk een Russische diplomaat in Den Haag meegenomen naar het politiebureau. De man was ladderzat en zou zijn kinderen hebben mishandeld. Dit leidde in Rusland tot de nodige ophef in diplomatieke kringen. Nee, niet omdat de man zijn kinderen sloeg, maar omdat hij werd aangehouden. President Poetin eist excuses van Nederland, de diplomaat is namelijk diplomatiek onschendbaar, bladiebla.

Aangekomen in Noord stuitte ik ter hoogte van het Filmmuseum op een ongewapende militair die mij een verdere voortgang op het fietspad belemmerde. Of ik even aan de IJ-zijde van het Filmmuseum mijn weg wilde vervolgen, vroeg hij vriendelijk. Verderop op het grasveld waren militairen druk bezig een kampement op te zetten. “Wat is er aan de hand, een filmopname, of komen de Russen soms…?” “Nee hoor, het gaat om een oefening, Operatie Borculo, heel onschuldig”, antwoordde de soldaat lachend.

Operatie Borculo, in hartje Amsterdam. Van 17 t/m 19 oktober wordt de Amsterdamse binnenstad belegerd. Volgens de commandant wordt er een crisissituatie nagespeeld en dienen zijn manschappen er voor te zorgen middels interactie met de burgerij een beter beeld te krijgen van wat er onderhuids leeft, of zoiets. Er zullen op straat gesprekken worden aangeknoopt, waarvan het resultaat zaterdagochtend wordt gepresenteerd. Het is allemaal een beetje vaag, typerend voor een leger.

‘Oefening gespreksvaardigheden’, zo omschrijft het 1 Civiel en Militair Interactie Commando (1 CMI Co) van de Koning Willem III kazerne in Apeldoorn het zelf op facebook. ‘Civiel Militair specialisten trainen dan hun missievaardigheden en houden dan interviews in de stad en verplaatsen zich dan in kleine teams lopend en per OV. Ze zijn ongewapend. Zij trainen hun gespreksvaardigheden aan de hand van een verzonnen scenario. Voor de oefening worden geen zware militaire voertuigen gebruikt.’

Het commando oefent niet alleen, men heeft onder meer voor ‘t echie opgetreden in Bosnië, Afghanistan, het Midden-Oosten en Oeganda. De driedaagse militaire oefening in Amsterdam is opvallend stil gehouden. Mogelijk om protestgeluiden (huh, wa’s dat?) te voorkomen. Is er binnen de gemeenteraad wel over gepraat? De media hebben er tot op heden geen aandacht aan geschonken. De burgerij zal de komende dagen dan ook even raar opkijken wanneer groepjes militairen zich via de tram en over straat door de stad begeven. Is het hier soms oorlog?

Alex van Veen

 

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties