short term 12 a

Crisisopvangcentrum Short Term 12 bekommert zich om jongeren die buiten de boot zijn gevallen. Mensen die door huiselijk geweld en daarmee samenhangende problemen psychiatrische hulp nodig hebben. Het is een veilige haven waar je door middel van therapie en recreatie klaar gestoomd wordt voor een plaats in de samenleving.

Op het eerste gezicht oogt Short Term 12 zoals talloze kleine onafhankelijke Amerikaanse films. Gaandeweg wordt duidelijk dat scenarist en regisseur Destin Cretton gevoel voor drama heeft. De film stijgt uit boven talloze vergelijkbare producties. Dat komt omdat Cretton zijn eigen ervaringen als hulpverlener gebruikt heeft om zijn film een realistisch gevoel mee te geven.

Grace (Bree Larson) is een twintiger die de leiding heeft over een afdeling in het opvangcentrum. Zij is een gedreven verzorger die begaan is met het lot van haar patiënten. Haar instelling heeft ongetwijfeld te maken met haar traumatische ervaringen in haar jeugd. Haar vader verblijft langdurig in de gevangenis. Die persoonlijke betrokkenheid met haar cliënten veroorzaakt regelmatig botsingen met leidinggevende personen.

Het reilen en zeilen van de crisisopvang wordt met aansprekende details vormgegeven, de jongeren worden met humor en tederheid neergezet. Omdat het een open inrichting betreft, is vooral het vluchtgedrag een heikel punt. Zodra de jongeren buiten de opvang geraken, kunnen ze niet met dwang worden teruggebracht. Dat betekent dat de hulpverlener het met overredingskracht moet zien te klaren, hetgeen onvermijdelijk tot licht komische situaties leidt.

short term 12 b

Een serieuze film met het nodige drama, de humor maakt het verteerbaar. Door bezuinigingen in de psychiatrische zorg in de VS is de dagelijkse hulp voor probleemjongeren vooral de taak van de crisisopvangcentra. Dat betekent dat twintigers als Grace zowel mentor, rolmodel als politieagent moeten spelen om de jongeren niet alleen in het gareel te houden, maar ook om ze hoop op een betere toekomst te geven.

De hulpverleners hebben dan soms te maken met lastige patiënten zoals Jayden (Kaitlyn Dever), een opstandige puber die zichzelf snijdt. De relatie tussen Grace en Jayden vormt het dramatische hart van de film. Hierbij wordt getoond hoe Grace haar boekje bijna te buiten gaat om haar patiënte te redden uit de klauwen van een gewelddadige vader. Het is knap hoe regisseur Cretton erin geslaagd is om dergelijke dramatische situaties niet te laten ontsporen in melodrama.

Short Term 12 is een realistisch en teder portret van gedreven hulpverleners en hun lastige patiënten. Hoop en optimisme voeren de boventoon in deze aangrijpende film. Bree Larson als Grace zet een ijzersterke en subtiele rol neer. De film zit vol jong acteertalent, tot in de kleinste rollen zijn het mensen van vlees en bloed geworden. Een imponerende debuutfilm van Destin Cretton, zijn gedrevenheid belooft veel voor zijn toekomstige werk.

Ulrik van Tongeren

Short Term 12 (Filmfreak, 2013), vanaf 17 oktober in de bioscopen.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties