31

BRUSSEL – In het Brusselse Jubelpark werd vandaag in aanwezigheid van enkele honderden mensen het startschot gegeven voor een hernieuwde campagne tegen kernwapens.

Exact dertig jaar nadat in Brussel massaal werd gedemonstreerd tegen de plaatsing van kruisraketten, is vandaag op initiatief van de vredesorganisaties CNAPD, Pax Christi Vlaanderen, Vrede vzw en Vredesactie vzw de campagne ‘Time to Go‘ van start gegaan. De vredesbeweging eist van de Belgische regering om het regeerakkoord uit te voeren en de VS duidelijk te maken dat de in België opgeslagen kernbommen niet gemoderniseerd moeten worden maar dienen te verdwijnen.

Al vijftig jaar lang liggen er zo’n twintig Amerikaanse kernwapens op de luchtmachtbasis van Kleine Brogel opgeslagen. De vredesbeweging acht deze vernietigende wapens “nutteloos, duur en gevaarlijk.” Een meerderheid van de Belgen wil dat de VS deze kernwapens verwijdert. Hoewel de huidige regering Di-Rupo in haar regeerakkoord liet vastleggen mee te zullen werken aan een kernwapenvrije wereld, blijven concrete stappen op dit terrein vooralsnog uit.

Sterker, onlangs meldde de Amerikaanse kernwapenexpert Hans Kristensen dat het Belgische Ministerie van Defensie in april 2010 heeft ingestemd  met modernisering van de Amerikaanse kernbommen. Volgens Kristensen zullen de Amerikaanse B61-kernbommen in 2020 tijdelijk naar de VS worden vervoerd om gemoderniseerd te worden. Naast België zouden nog vijf NAVO-lidstaten het moderniserings-akkoord hebben ondertekend, waaronder Nederland.

In videoboodschappen hebben de oud-premiers Dehaene en Verhofstadt en voormalig secretaris-generaal van de NAVO, Willy Claes, hun naam aan de campagne Time to Go verbonden. Op de manifestatie kondigde SP.A-Kamerlid Dirk Van der Maelen aan dat zijn partij een wetsvoorstel zal indienen waarmee de verwijdering van kernwapens uit België wordt geëist. “Alle kernwapens moeten weg uit ons land. Deze regering rest nog een klein jaar, het is dringend tijd voor concrete stappen”, aldus Van der Maelen.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

[…] tegen kernwapensBrusselnieuws.be'Time to go'-manifestatie in BrusselDeWereldMorgen.beRavage, webzinealle 7 […]