33

BRUSSEL – Digitale waakhonden zijn ontevreden over het wetsvoorstel van een commissie binnen het Europees Parlement (EP) aangaande maatregelen ter bescherming van de privacy op internet.

Het comité Burgerlijke Vrijheden van het Europees Parlement heeft maandagavond voor een nieuw wetsvoorstel gestemd die bedrijven buiten de EU dwingt zich beter te houden aan Europese regels omtrent de privacy. In de praktijk betekent het dat Amerikaanse bedrijven zoals Facebook geen informatie mogen geven aan Amerikaanse autoriteiten of de NSA zonder toestemming van een Europese rechter. Bedrijven die de regels overtreden krijgen een boete die kan oplopen tot 5 procent van hun jaaromzet.

Voor het verwerken van ‘pseudonieme data‘ echter is geen toestemming vereist, stelt het comité voor. Bedrijven kunnen onder de nieuwe regels privégegevens gebruiken als ze die data pseudonymiseren – terwijl de gegevens nog steeds naar een specifiek persoon herleidbaar kunnen zijn. Verder wordt in het voorstel vermeld dat het volgen en profileren van gebruikers geen significante inbreuk op hun rechten is.

“Onbegrijpelijk in een tijd waarin data wordt gelekt, doorverkocht en opgevraagd door buitenlandse afluisterdiensten”, aldus Ot van Daalen van Bits of Freedom (BoF). “Hiermee doet de commissie de meer positieve onderdelen van het voorstel teniet. We zijn zwaar teleurgesteld dat de parlementsleden op deze manier het goede werk dat ze tot nu toe hebben gedaan weer ongedaan maken. De uitkomst van de stemming is één stap vooruit, maar twee terug.”

De afgelopen maanden bleek via informatie van klokkenluider Edward Snowden dat Amerikaanse internetbedrijven op grote schaal gegevens beschikbaar moesten stellen aan de Amerikaanse overheid. Een meerderheid van het comité Burgerlijke Vrijheden sprak zich uit voor een grondige aanpassing van de huidige wetgeving. De Europese privacywetgeving stamt nog uit 1995 toen het internet nog in de kinderschoenen stond.

Het wetsvoorstel zal door afgevaardigden van het Europees Parlement met de Raad van de Europese Unie worden besproken. Die raad bestaat uit alle betreffende ministers van alle EU-lidstaten, die ook moeten instemmen met de nieuwe wet voor die ingevoerd kan worden. Ook moet het voorstel nog worden goedgekeurd door het voltallige parlement.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties