39

AMSTERDAM – Het voornemen van staatssecretaris Dijksma (EZ) om het quotum op de hoeveelheid vee per regio te laten vervallen, zal leiden tot verdere groei van de bio-industrie.

Op 1 april 2015 wordt de Europese melkquotering afgeschaft. Deze quotering, een rem op de melkproductie per bedrijf, werd in 1984 ingevoerd nadat de melkproductie uit de hand was gelopen en de kosten voor de EU de pan uit waren gerezen. Volgens Milieudefensie is nu al zichtbaar dat melkveehouders investeren in schaalvergroting en het houden van extra koeien.

Zo verwachten zuivelcorporaties 20 procent meer melk te verwerken. Uit cijfers van de ING blijkt verder dat er voor 300 miljoen euro is geïnvesteerd is in nieuwe melkapparatuur. De 400.000 extra melkkoeien zorgen voor een grote groei van het mestoverschot en de stankoverlast. Dat is slecht voor de gezondheid en voor het milieu, zo vindt Milieudefensie.

Daarnaast overweegt staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken de komende maand het stelsel van dierrechten -maxima hoeveelheid vee per regio- af te schaffen. Milieudefensie verwacht dat ook hier door het wegvallen van grenzen het aantal dieren in de bio-industrie zal groeien. Volgens advies- en ingenieursonderneming Arcadis liggen er al plannen klaar voor uitbreiding met in totaal 10 miljoen kippen en 200.000 koeien.

Nederland telt op dit moment al bijna 100 miljoen kippen, 12 miljoen varkens en 4 miljoen koeien. Milieudefensie en de Natuur- en Milieufederaties uit Brabant, Limburg, Gelderland en Overijssel zijn een digitale campagne gestart waarmee ze Dijksma oproepen om het stelsel van dierrechten in stand te houden en juist uit te breiden voor koeien. “Wij roepen de staatssecretaris op van Nederland geen megastal te maken”, aldus Milieudefensie.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
t kieviet
10 jaren geleden

laten we ons land leefbaar houden. de stank van megastallen van de intensieve veehouderij, mn. rundvee-,varkens-, en kippen boerderijen is ongezond en verpest het leefmilieu voor de burger;waarom zou geldelijk gewin voor de agrarier moeten prevaleren?