41

Ondanks alle commotie in Europa over de afluisterpraktijken van de VS, laat een passend antwoord op zich wachten. ‘Het gaat om bondgenoten’, zei minister-president Rutte tegen journalisten. ‘Laten we eerst de feiten afwachten en de lopende onderhandelingen over een vrijhandelsakkoord tussen de VS en EU niet frustreren.’

Een ontluisterende reactie van onze premier, omdat op de keper beschouwd afluisterpraktijken op geen enkele wijze te rijmen zijn met het begrip bondgenootschap. Daarnaast hebben afluisterpraktijken niets te maken met feiten en lopende onderhandelingen over een vrijhandelsakkoord, dus met economische belangen, maar alles met moraal.

In het voorleven daarvan en het vertrouwen dat dit uiteindelijk genereert in de samenleving, dé voorwaarde voor het realiseren van een vruchtbaar beleid, onderscheidt een democratisch geleide samenleving zich fundamenteel van een dictatoriaal geleide.

Zolang Den Haag aangeeft geen boodschap te hebben aan dit basale democratische gegeven, zal een vruchtbaar beleid niet van de grond kunnen(!) komen, dus zal de stelling dat de overheid niet de oplossing van de problemen is, maar juist de oorzaak daarvan, niet ontkracht kunnen(!) worden.

Een nieuw debat over normen en waarden, waartoe oud-premier Jan Peter Balkenende onlangs opriep, komt daardoor al op voorhand neer op verspilde tijd en energie. Met als consequentie dat de kloof tussen publiek en politiek met de dag toeneemt en daarmee het vertrouwen in het beleid steeds verder daalt, met alle negatieve maatschappelijke gevolgen van dien. Met onwillige honden is ’t immers kwaad hazen vangen!

Wouter ter Heide

 

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties