42

ROTTERDAM – De gemeenteambtenaar die vorig jaar vertrouwelijke documenten over illegale en onveilige moskee-internaten in Rotterdam lekte naar de media, is inmiddels ontslagen.

De voor het ontslag verantwoordelijk wethouder Richard Moti (PvdA) gaf afgelopen maandag ‘ernstig plichtsverzuim’ als reden aan. De gemeenteraad verwijt de ambtenaar nu dat hij zijn geheimhoudingsplicht heeft geschonden door de zaak in de media te brengen. In de ontslagbrief staat ook dat de ambtenaar een ‘gevoel van onveiligheid’ heeft gecreëerd bij de gemeentelijke organisatie, vanwege ‘het opnemen en verspreiden van een intern overleg’.

Op basis van vertrouwelijke documenten en gesprekken berichtte NRC Handelsblad vorig jaar over moskee-internaten in onder meer Rotterdam, die niet voldeden aan brandveiligheidsvoorschriften en geen vergunning hadden om kinderen er te laten overnachten. Minister Asscher (Integratie) heeft na de berichtgeving kwaliteitseisen opgesteld voor alle Nederlandse private internaten. Gemeenten worden sindsdien geacht op de naleving ervan toe te zien.

Partijen in de Rotterdamse gemeenteraad spraken al eerder hun zorg uit over het voornemen van de gemeente om de klokkenluider te ontslaan. Volgens SP en Leefbaar Rotterdam mag een ambtenaar die misstanden aan het licht brengt, niet worden ontslagen. Beide partijen hebben een spoeddebat aangevraagd over de kwestie. Ze willen het ontslag terugdraaien en dat wethouder Moti het onderzoeksrapport van de gemeente naar de ontslagen klokkenluider alsnog ter inzage geeft aan raadsleden.

Het Adviespunt Klokkenluiders, bedoeld om (potentiële) klokkenluiders te adviseren en ondersteunen in de stappen die zij kunnen zetten, vindt het Rotterdamse optreden “een hele slechte zaak. Een werknemer zal zich nu wel twee keer achter de oren krabben voordat hij een zaak aanhangig maakt”, aldus vice-voorzitter Edith Snoey in TweeVandaag. “Je ziet gewoon dat het met klokkenluiders bijna nooit goed afloopt, ook als ze zich aan de spelregels houden die ter plekke gelden.”

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties