05

AMSTERDAM – Naar verwachting zal deze week de honderdste gemeente in Nederland zich officieel schaliegasvrij verklaren, meldt Milieudefensie.

Deze week wordt in drie gemeenten gestemd over een schaliegasvrij-verklaring; vanavond in Deurne en Hof van Twente, morgenavond in Roosendaal. De gemeenteraden van Hof van Twente en Roosendaal zullen vrijwel zeker instemmen omdat de moties door een meerderheid van de raadsleden zijn ingediend. Daarmee komt de teller op honderd te staan. Ook zijn er inmiddels zeven schaliegasvrije provincies.

Op 11 november debatteert de Tweede Kamer tijdens het wetgevingsoverleg Energie over schaliegas. Daarbij wordt onder andere gesproken over het intrekken van de opsporingsvergunningen van boorbedrijf Cuadrilla in Noord-Brabant en Flevoland. De PvdD heeft hiertoe een motie ingediend. In de huidige vergunningen van Cuadrilla is opgenomen dat binnen drie jaar een proefboring moet plaatsvinden. Dat is niet gebeurd, wat Minister Kamp de mogelijkheid biedt om de vergunningen in te trekken.

Vooralsnog is de minister dat niet van plan, blijkt uit zijn reactie op Kamervragen en eerdere oproepen van de provincie Noord-Brabant en de gemeenten Boxtel en Noordoostpolder. Milieudefensie voert voorafgaand aan het debat op 11 november samen met bestuurders en inwoners van Haaren, Boxtel, Noordoostpolder en andere schaliegasvrije gemeenten actie op het Plein voor de Tweede Kamer in Den Haag.

Schaliegas is aardgas dat zit opgesloten in schalie, een hard gesteente. Winning van schaliegas kan daarom niet door simpelweg te boren, er moet ook worden ‘gefrackt’. Enorme hoeveelheden water en chemicaliën worden dan in de bodem gespoten om scheuren te veroorzaken in het gesteente. Dit gaat gepaard met grote risico’s voor het milieu, het klimaat en de veiligheid. De baten zijn tegelijk gering.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties