06

DEN HAAG – De Nederlandse Staat is door een aantal burgers en organisaties voor de rechter gedaagd vanwege de samenwerking tussen de Nederlandse en Amerikaanse inlichtingendiensten.

De coalitie ‘Burgers tegen Plasterk‘ stelt dat de Amerikaanse spionagedienst NSA wederrechtelijk informatie verzamelt binnen Nederland en deze vervolgens deelt met de AIVD. De coalitie wil weten wie precies is gevolgd en welke vorm de informatie-uitwisseling heeft. Eerder werd al – vergeefs – aangedrongen op een parlementair vooronderzoek naar de taps die de NSA in Nederland zou hebben uitgevoerd.

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken zegt de spionage- en afluisterpraktijken van de Amerikanen te veroordelen, maar tegenover de Tweede Kamer erkent hij dat gegevens tussen de AIVD en de NSA nog steeds worden uitgewisseld. Zo komen gegevens die door de NSA in strijd met de Nederlandse wet zijn verkregen in handen van de Nederlandse inlichtingendiensten. De coalitie verzet zich hiertegen.

Bovendien eist de coalitie dat Plasterk burgers wiens onrechtmatig verkregen data zijn gebruikt, daarover informeert. Tevens dienen de betreffende gegevens te worden gewist. De coalitie bestaat onder meer uit de Nederlandse Vereniging voor Strafrecht Advocaten, de Nederlandse Vereniging voor Journalisten, Internet Society Nederland en Privacy First. Op 27 november moet Plasterk bij de rechtbank Den Haag verschijnen om zijn beleid te verdedigen.

De NSA luistert al jaren in het diepste geheim miljoenen mensen overal ter wereld af, variërend van gewone burgers tot journalisten, politici, activisten, advocaten, rechters, wetenschappers, CEO’s van bedrijven, diplomaten en zelfs presidenten en staatshoofden. Daarbij trekt de NSA zich niets aan van de territoriale grenzen en wetten in andere landen, zo is inmiddels gebleken uit de onthullingen door Edward Snowden in het PRISM-schandaal.

In plaats van de Amerikanen tot de orde te roepen blijken geheime diensten in andere landen echter gretig gebruik te maken van de inlichtingen die door de NSA op illegale wijze verkregen zijn. Daardoor wordt de nationale, Europese en internationale wetgeving die burgers tegen dergelijke praktijken behoort te beschermen dubbel geschonden: door buitenlandse geheime diensten als de NSA die op onrechtmatige wijze inlichtingen verzamelen én door geheime diensten in andere landen die deze inlichtingen vervolgens gebruiken.

Dit vormt volgens Privacy First een acute bedreiging voor ieders privacy én voor het gezonde functioneren van iedere democratische rechtsstaat. “Zo ook in Nederland, waar noch het nationale parlement noch de verantwoordelijke minister Plasterk (PvdA) tot op heden adequaat hebben ingegrepen. Deze situatie kan niet langer voortduren. We eisen dat per direct een einde wordt gemaakt aan de ontvangst en het gebruik van illegale buitenlandse inlichtingen op Nederlands grondgebied.”

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties