09

Het Finse muzieklabel Some Place Else is begonnen met een nieuw project genaamd DR\FT waarbij nieuwe uitgaven slechts drie maanden te koop worden aangeboden. De muziek wordt zowel digitaal als fysiek aangeleverd. De cd’s worden uitgebracht met handgemaakte covers, boekjes of in andere vormen. De eerste uitgave betreft het nieuwe album Khôra van Niko Skorpio die al meer dan twintig jaar actief is binnen de Finse muziekscene en tevens oprichter is van het label. Het album is verkrijgbaar tot 20 december 2013.

Khôra bevat zeven nummers waar Skorpio de afgelopen vier jaar aan heeft gewerkt. Hij maakt bepaald geen eenvoudige muziek, al beginnen sommige composities met herkenbare mainstream elementen waarmee de indruk wordt gewekt dat het hier gangbare popmuziek betreft. Echter, door sinistere tonen toe te voegen en het overschrijden van muzikale grenzen veranderen de hapklare brokken in experimenteel werk.

Het album vangt bijvoorbeeld aan met een lekkere beat die gecombineerd wordt met Arabische tonen en klanken. Door toevoeging van duistere klanken verandert de sfeer. In track twee worden elementen gebruikt uit de wereld van de digitale communicatie. De bleeps van een fax en de ringtones van chats maken onderdeel uit van de geluidslaag die langzaam verandert in een donkere atmosfeer.

In het nummer HaptiISS verwerkt Skorpio een digitale muzikale grap, de start van hoge tonen die refereren aan vogels. Wat is de realiteit, vraag je je af bij het beluisteren van deze track omdat de realistische momenten worden gecreëerd met digitale middelen. De meeste tracks hebben een lengte van 4 tot 5 minuten, maar Sentient Debris duurt een kwartier. Hierin onderzoekt Skorpio de mogelijkheden van geluid, abstracte ritmes en glijdende melodieën in een ambient sfeer, een geruis naar het grote niets.

Muzieklabel Some Place Else weet mij iedere keer weer te verrassen met hoogstaande elektronische experimentele muziek. Ook deze uitgave, met een mooi tijdsconcept erin verwerkt, past in de lijn der verwachting.

Jan Kees Helms

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties