11

FRANKFURT – Een voormalig activiste van de Revolutionäre Zellen is door een Duitse rechter veroordeeld tot 3,5 jaar cel wegens diverse brandaanslagen eind jaren ’70.

De inmiddels 80-jarige Sonja Suder was volgens de rechter op 22 augustus 1977 medeplichtig aan een aanslag op een fabriek van MAN in Neurenberg. Daarbij werd met een explosief schade toegebracht aan de gevel van het gebouw, er vielen geen gewonden. De aanslag werd naderhand opgeëist door de Revolutionäre Zellen (RZ) met als argumentatie dat MAN betrokken zou zijn bij de productie van atoombommen in Zuid-Afrika.

Een week later eiste de RZ een mislukte aanslag op – het aangebrachte explosief kwam niet tot ontploffing – bij fabrikant Klein, Schanzlin & Becker in Frankenthal. Het bedrijf verrichtte werkzaamheden in opdracht van kerncentrales, waar de RZ eveneens tegenstander van was. Suder werd ook voor deze actie veroordeeld, alsmede voor brandstichting in het kasteel van Heidelberg in mei 1978. Dit uit protest tegen het sloopbeleid van het stadsbestuur.

Vanwege deelname een deze militante acties kreeg Suder 3,5 jaar celstraf opgelegd. Omdat ze sinds 2011 in voorarrest heeft gezeten, is ze vandaag direct na de uitspraak vrij gelaten. Wegens gebrek aan bewijs werd zij vrijgesproken van deelname aan een gijzelingsactie tijdens een OPEC-conferentie in Wenen op 21 december 1975. Zes terroristen, die zich Arm of the Arab Revolution noemden, hielden met wapens en explosieven zo’n 70 mensen in gijzeling, drie ervan werden vermoord.

Suder vluchtte in 1978 met haar partner Christian Gauger naar Frankrijk. Daar werkten ze meer dan twintig jaar als verkopers op een rommelmarkt. In 2011 werden ze uitgeleverd aan Duitsland. Dit nadat voormalig RZ-activist Hans-Joachim Klein, in 2001 veroordeeld tot 9 jaar cel wegens betrokkenheid bij de OPEC-gijzelingsactie, had verklaard dat Suder als ‘logistiek medewerkster’ hierbij eveneens betrokken zou zijn geweest.

Gauger werd aanvankelijk ook aangeklaagd voor betrokkenheid bij de aanslagen, maar vanwege zijn slechte gezondheid wordt hij niet vervolgd. De Revolutionäre Zellen maakte van 1973 tot 1995 deel uit van de Duitse stadsguerrillabeweging. De RZ, opererend in los van elkaar staande groepen, heeft met haar acties geprobeerd aansluiting te vinden bij bestaande sociale bewegingen. In tegenstelling tot de Rote Armee Fraktion probeerden de activisten van de RZ voornamelijk materiële schade aan te richten.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties