13

MOSKOU – De voorbereidingen van de Winterspelen in Sotsji hebben geleid tot verwoesting van de natuur. Milieuactivisten die de misstand aanhangig maken, lopen gevaar.

Al jaren waarschuwden lokale milieuactivisten ervoor dat ten gevolge van het organiseren van de Winterspelen in Sotsji er zware schade zou worden toegebracht aan de stranden van de Zwarte Zee, maar ook aan natuurreservaten nabij Sotsji. Ze hebben gelijk gekregen. Door de bouw van stadions, sportdorpen en de aanleg van infrastructuur zijn duizenden hectare bos verwoest, alsmede broedplaatsen van bedreigde vissoorten.

Onlangs lekte uit dat het nationale spoorbedrijf tonnen afval illegaal heeft gedumpt vlak buiten Sotsji. Daarbij wordt gevreesd voor besmetting van waterbronnen. Het spoorbedrijf zelf acht een onderaannemer verantwoordelijk voor het storten van het afval en meldt dat het probleem intussen is opgelost. Het nieuws werd bekend op het moment met het Internationaal Olympisch Comité (IOC) een conferentie over sport en milieu hield in Sotsji.

De in verlegenheid gebrachte Russische regering ontkent uiteraard dat de organisatie van de Winterspelen met zware milieuproblemen gepaard gaan. Critici wijzen op het feit dat de regering de eerder gedane belofte om de Spelen zo schoon mogelijk te organiseren, heeft geschonden. Het budget van 38 miljard euro, het grootste in de geschiedenis van de Winterspelen, bevat geen geld voor de verwerking van het bouwafval.

De autoriteiten treden intussen hard op tegen activisten die de milieu-impact van de Winterspelen aan de kaak stellen. Lokale milieuactivisten krijgen naar eigen zeggen te maken met pesterijen, intimidatie, afluisterpraktijken, arrestaties en mogelijk ook aanslagen op hun leven. “De pesterijen nemen toe”, bevestigt Andrey Petrov, directeur van Greenpeace Rusland. “De mensen voelen de druk.”

Environmental Watch on North Caucasus (EWNC) lijkt het mikpunt van de Russische autoriteiten te zijn geworden. Twee van zijn leden, Evgeny Vitishko en Andrey Rudomakha, worden vastgehouden door de lokale politie onder een vals voorwendsel. Ze zouden voorafgaande hun arrestatie geschaduwd en afgeluisterd zijn. Een andere EWNC-activist, Vladimir Kimayev, belandde recent in het ziekenhuis nadat de remmen van zijn bromfiets het hadden begeven.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
leo
9 jaren geleden

Ja wat kan je doen om Rusland danwel andere grote mogendheden die ondanks het tekenen van belangrijke mileuverdragen in de wereld er van te overtuigen dat milieu en leefgemeenschappen van dieren heel belangrijk zijn.
Dit voor onze kinderen en kinds kinderen.!!!!! Ik hoop dat het tekenen van verdragen helpt dat een mogendheid zich aan de afspraken houdt, maar wat ik lees op internet twijfel ik hier toch wel sterk aan. China schijnt ook zo vervuilt te zijn.
Rusland de lekke olieleidingen in Siberie . Wat ik over Amerika las vanavond over terugdringen van de kolencentrales maar wel naar schaliegas )ook niet het beste, maar goed men moet wat . Om mij toch te richten over die spelen in rusland , net zo tragische als alle milieu incidenten en CO2 uitstoot wereldwijd. activivisten in rusland ,ja je bent daar snel opgepakt met zo´n regime . Alleen Amerika en wellicht europa zou druk kunnen opvoeren , maar dan toch heb ik mij twijfels erover , dat rusland doet wat die wil ,dat zie je aan oekraine gewoon inlijven om wat voor reden dan ook . rusland laat zich niet bedisselen, door niemand niet . Wellicht als het einde nabij is en het water ook bij de russen aan de knieen staat , dan zullen ze met alle macht alles in het werk stelllen om nog wat van het milieu te maken maar goed dan is het t z t te laat. ik weet niet zo veel van rusland maar de algemene tendens daar is mij toch wel van bekend, het neemt het allemaal niet zo nauw zeker niet met politiek en milieu , maar goed amerika is ook niet brandschoon , maar is wel beter georganiseerd en erkend problemen . Rusland is een stille en china ook en Azie / bananen republieken ik verwacht daar ook niet veel van qau milieu regels..Afrika loopt nog verder achter de feiten aan , verwacht ik helemaal niets van en zuid amerika dat moet ik nog eens uitzoeken op internet of die wat aan het milieu doen. , verwacht er ook niet veel van , in brazilie wordt ook maar op open water geloosd. Leeuk voor die zeilwedstrijden daar waterzuiveringsinstallaties kennen ze dat daar . zeker nog nooit van gehoord. Laat Amerika en Europa nu maar het beleid maken en de rest moeten het gewoon uitvoeren en verder hun bek houden.