21

AMSTERDAM – Ruim 12 jaar hijgt justitie Ad Bos, de man die de bouwfraude onthulde, in z’n nek. Vandaag maakte het OM bekend dat ze afziet van verdere vervolging.

Het Openbaar Ministerie geeft aan na 12 jaar niet langer reden te zien om Ad Bos verder te vervolgen. De zaak loopt al zo lang, terwijl het maatschappelijk belang van klokkenluiders inmiddels is veranderd en vergroot. Bos reageerde zichtbaar geëmotioneerd. Hij stelde dat hij destijds met zijn onthullingen naïef was geweest door te veronderstellen dat de staat hem en zijn gezin zou beschermen tegen machtsblokken zoals de bouwwereld.

In 2001 toonde Ad Bos in het tv-programma Zembla de schaduwboekhouding van het bedrijf Koop Tjuchem, waar hij technisch directeur van was. Hieraan was te zien dat bouwbedrijven verboden prijsafspraken maakten om de prijzen kunstmatig hoog te houden. Het ging om een miljardenfraude, zo zou later blijken. Daarnaast kochten bouwbedrijven ook ambtenaren om voor een gunstigere behandeling.

Na de uitzending overhandigde Bos de schaduwboekhouding aan justitie, waarna er een parlementaire enquête werd ingesteld. Bos zelf werd ook gehoord. Door zijn rol als klokkenluider komt hij niet meer aan een baan in de bouwwereld. Hij ontving van de staat geen schadevergoeding voor zijn nobele onthullingen en verkocht noodgedwongen zijn huis in Limmen. Tevens werd hij door het OM aangewezen als verdachte en beschuldigd van betrokkenheid bij omkoping van ambtenaren.

In totaal hebben 344 Nederlandse bouwbedrijven zich tussen 1990 en 2000 schuldig gemaakt aan de miljardenfraude. Op 11 februari 2005 kwam de bouwwereld met de regering een schadevergoeding overeen van 70 miljoen euro, een schijntje van het totaalbedrag dat werd weggesluisd. Bos zelf, die op dat moment financieel aan de grond zat en zijn dagen sleet in een camper, kreeg in 2009 alsnog een schadevergoeding toegewezen van de staat.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties