24

Kamer steunt SP: Geen kernwapens onder JSF. Super-spin Joint Strike Fighter (JSF): Door deze papieren motie [1] kan de PvdA zich uit het spagaat wringen van de schizofrene politiek van gelijktijdig voor en tegen de JSF te zijn. Eénkoppig PvdA-Kamerlid uit Friesland mag tegen stemmen [2] en de SP schiet te hulp met deze motie, waardoor het toestel van ‘engel des doods’ gebombardeerd wordt tot ‘vredesduif’.

De VVD wrijft zich in de handen, want nu is er indirect een grote Kamermeerderheid (minus een papieren motie over nucleaire taken) voor dit toestel. Niet-nucleaire hoge explosie-bommen bestaan al, zeker in de toekomst, en aangezien de nucleaire taken eigenlijk geheim zijn, wie zal dat dan controleren, als het ooit zover komt. Dat kan als er nog een ‘naderhand’ is, gemakkelijk toegedekt worden.

De SP gelooft dat de Joint Strike Fighter nu op termijn van de baan is, omdat een letterlijke ‘kerntaak’ van dit toestel met deze motie weggevallen lijkt te zijn. Maar het gaat heel de betrokken bedrijven en hun politieke lobby met hun werkgelegenheids-samenzwering enkel om het doorzetten van de bouw van dit toestel en dan komt het wegnemen van de ‘nucleaire taken’ op papier goed van pas.

Heeft de Kamer soms gestemd over het weghalen van Amerikaanse kernwapens uit Nederland? Ze hebben er nooit vóór mogen stemmen, want het is in geheim overleg geregeld (het laatste hernieuws door Balkenende met een bezoek aan George Bush) [3] Hoe kunnen ze er staatsrechtelijk gesproken dan tegen zijn? De fundamentele vraag of hoe het mogelijk is dat in een land dat zichzelf democratisch noemt, met als hoogste orgaan de volksvertegenwoordiging, een gemandateerde regeringsleider, zonder overleg, een geheime overeenkomst met een buitenlandse mogendheid kan aangaan, dient gesteld te worden.

Zolang die vraag niet gesteld wordt en niet besloten is dat dit destijds niet had mogen gebeuren en toch gebeurd is, en dat het voortaan nooit meer zal voorkomen, zolang een dusdanig besluit niet genomen is, blijft de motie van de Socialistische Partij (SP) dat wat in hun eigen jargon genoemd wordt: EEN PAPIEREN TIJGER. Dan blijft nog steeds een waanzinnig groot oorlogspotentieel besloten in dit toestel en vraagt men zich af hoe het kan dat organisaties als Pax Christi en het IKV zich hier mee encanailleren.

Er zijn allereerst genoeg superbommen ontwikkeld en getest door de Amerikanen (in de krijgslaboratoria van Irak en Afghanistan) om een ieder die tegen het Atlantisch Bondgenootschap stribbelt, door een flinke dosis TNT op de hersenpan en de rest van het lichaam tot andere gedachten te brengen. Dan wel niet degenen die direct geraakt worden, maar op zijn minst toch zal het oude adagio van de Italiaanse God Father van de terreurbombardementen Generaal Douhet [4], in de praktijk gebracht kunnen worden: AFSCHRIKKING, door de Amerikanen later omgedoopt in Shock & Awe.

Curieus is de uitspraak van het SP-Kamerlid Jasper van Dijk: “Nu de Tweede Kamer heeft uitgesproken dat de vervanger van de F16 geen nucleaire taak mag hebben, kunnen we versneld afscheid nemen van de kernbommen op Volkel. Zo slaan we twee vliegen in één klap: de kernbommen gaan weg en de JSF wordt overbodig.”

“Twee vliegen in één klap”, dat komt mij bekend voor. Ergens moet dat terug te leiden zijn tot de kaderscholing van de in oorsprong Maoïstische Socialistische Partij. En ja, dankzij het internationaal opererende ‘Maoist Documentation Project’ kon ik de inspiratiebron van Jasper van Dijk binnen de korst mogelijke keren terug vinden:

‘Many things which we could not do before we can do now, and we have the confidence to do them: for example the extermination of the four pests, for which the masses have great enthusiasm. As for me, I may not be able to catch rats, but I can have a go at catching flies and mosquitoes!’ [Selected Works of Mao Tse-tung Speech At The Supreme State Coference 28 January, 1958]

En even verderop in deze fameuze toespraak staat dan nog een verwijzing naar het nucleaire tijdperk: ‘Now our enthusiasm has been aroused. Ours is an ardent nation, now swept by a burning tide. There is a good metaphor for this: our nation is like an atom… When this atom’s nucleus is smashed the thermal energy released will have really tremendous power. We shall be able to do things which we could not do before.’ [Selected Works of Mao Tse-tung Speech At The Supreme State Coference 28 January, 1958]

De vliegenmepper die de atomaire kern raakt waardoor een geweldige kracht vrij gemaakt wordt. Hoe een ‘papieren tijger motie’ de grootmacht Amerika in het hart kan raken!

Tjebbe van Tijen

1. Van de SP website: ‘De JSF mag geen nucleaire taak hebben. Dat is de strekking van een motie van SP Kamerlid Jasper van Dijk die vandaag is aangenomen. Van Dijk: “Als de JSF er komt, mag hij geen kernwapens dragen. Dit is een belangrijke uitspraak in de discussie over de verwijdering van kernwapens. De regering ontkent de rol van kernwapens bij de aanschaf van de JSF, maar uit talloze documenten blijkt dat er wel degelijk een verband is. Met de motie vervliegt een belangrijk argument voor aanschaf van de JSF”.”
Jasper van Dijk met activisten van IKV Pax Christi (foto: Eveline van Egdom) Van Dijk: “We weten allemaal dat op vliegbasis Volkel Amerikaanse kernbommen liggen. De SP wil die dingen daar weg hebben. Nu de Tweede Kamer heeft uitgesproken dat de vervanger van de F16 geen nucleaire taak mag hebben, kunnen we versneld afscheid nemen van de kernbommen op Volkel. Zo slaan we twee vliegen in één klap: de kernbommen gaan weg en de JSF wordt overbodig”.’
2. Het tegen-stem-motivatie van dit dwarse Kamerlid, Lutz Jacobi, was dat niet bewezen kon worden dat deze splinternieuwe doodseskader vliegtuigen voor de omwonenden van de luchtbasis Leeuwarden (jazeker gelegen in Friesland) geen extra geluidsoverlast zouden veroorzaken. Mij lijkt het dat Jacobi als straf in een speciale geluidsbox geplaatst wordt waarbij achtereenvolgens op ware geluidssterkte te horen zijn: de huidige F16’s, de nieuwe JSF en een kleine atoombom explosie van het soort bom dat de JSF stiekem in zijn buikje kan meevoeren. Ik neem aan dat na test 3 dit Kamerlid zal vragen om een doventolk in de kamer.
3. 18/9/2103: 2013 Dutch JSF Decision? It is just an old secret deal! After decades Parliament outmaneuvered by Spin Doctors & Lobbyists.
20/6/2013: Een nieuwe relatie voor CDA lobbyist Jack De Vries en zijn JSF speeltje…
4. Il dominio dell’aria, oorspronkelijk gepubliceerd in 1921, beschrijft hoe civiele doelen, bij voorkeur hoofdsteden van landen door afschrikkingsbombardementen tot overgave gedwongen kunnen worden, waardoor een langdurige loopgraven oorlog met zijn talloze slachtoffers tijdens WWI voorkomen kan worden.

Bovenstaand commentaar + illustratie zijn overgenomen van deze site.  

 

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
10 jaren geleden

Beetje flauw om de SP te verwijten dat ze niet hard genoeg tegen de JSF ageren. Geen enkele partij heeft zich zo actief ingezet tegen dat kreng als de SP, niet alleen in de Kamer maar ook op straat. Dat ze nu een beleid voeren van redden wat er te redden valt is een strategie waar je wellicht geen heil in ziet. Maar het lijkt me vooral een poging om de belangrijkste reden waarom we de JSF gaan kopen prominent onder de aandacht te brengen. We kunnen geen nee zeggen tegen de JSF omdat we een toestel moeten hebben dat kernbommen vliegt.
Dat verhaal van die twee vliegen in een klap ken ik ook. Stond in mijn Sprookjes van Grimm. Die heeft Jasper van Dijk vast veel eerder gelezen dan Mao.

Floris Jan
10 jaren geleden

‘Nu de motie van Kamerlid Van Dijk (SP) is aangenomen waarin de Tweede Kamer uitspreekt dat de opvolger van de F-16 geen kernwapentaak mag krijgen, is een kernwapenvrij Nederland onomkeerbaar.’ Dat stelde vredesorganisatie IKV Pax Christi nog geen twee maanden geleden. Naïef, vond Tjebbe van Tijen, en hij krijgt helaas nu al gelijk.

persbericht IKV: http://www.ikvpaxchristi.nl/actueel/nieuwsberichten/kernwapenvrij-nederland-nu-onomkeerbaar

Upate kabinet: http://nos.nl/artikel/597246-kabinet-jsf-wel-kernwapentaak.html