26

SNOWMASS (VS) – Het zal weinig verbazing wekken, maar negentig bedrijven zijn verantwoordelijk voor twee derde van de CO²-uitstoot die tot opwarming van de aarde leidt.

Dat blijkt uit onderzoek over de afgelopen 150 jaar (1854-2010), uitgevoerd door het Climate Accountability Institute in de Amerikaanse staat Colorado. Chevron (VS) en ExxonMobil (VS) prijken bovenaan in de top 10, gevolgd door Saudi Aramco (SA), BP (UK), Gazprom (Rus), Shell (Nl), National Iranian Oil (Iran), Pemex (Mexico), ConocoPhillips (VS) en PDVSA (Venezuela).

Naast zeven cementfabrikanten bestaat de volledige lijst van 90 vervuilers uit energiebedrijven die zich bezighouden met het ontginnen van olie, gas en kolen. Slechts vijf oliemaatschappijen – Chevron, ExxonMobil, Shell, BP en ConocoPhillips- zijn uiteindelijk verantwoordelijk voor bijna 12,5 procent van de cumulatieve historische wereldwijde industriële uitstoot van koolstofdioxide en methaan, aldus onderzoeker Richard Heede.

Het is voor het eerst dat een onderzoek de bijdrage aan de wereldwijde industriële emissies van broeikasgassen door bedrijven heeft berekend. Het rapport verscheen in de week dat een aantal NGO’s en vakbonden de VN-klimaatonderhandelingen in Warschau de rug toekeerden vanwege het gebrek aan vooruitgang en het falen van diverse regeringen om hun subsidies en andere steun aan de fossiele brandstofsector te verminderen.

Een belangrijke belemmering voor vooruitgang is dat rijke landen weigeren om financiering te verstrekken aan kwetsbare landen zodat zij gecompenseerd kunnverandering. Bovendien liep er parallel aan de Klimaattop, nota bene gesponsord door oliebedrijven, een top over energie uit ‘schone steenkool’.

Door de verbranding van fossiele brandstoffen is in 2013 een recordhoeveelheid van en worden voor schade veroorzaakt door de gevolgen van de klimaat36 miljard ton CO² uitgestoten, zo blijkt uit een ander onderzoek uitgevoerd door het Global Carbon Project. Overigens nam de groei voor het tweede achterheen volgende jaar enigszins af. De onderzoekers schatten in dat de uitstoot dit jaar 2,1 procent hoger uitkomt dan in 2012. Azië, met China op kop, stoten het meeste uit. Maar gerekend per hoofd van de bevolking zijn het andere landen die het meest uitstoten.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
10 jaren geleden

Arme, arme aarde.