29

DEN BOSCH – Het bedrijf SMS Parking hoeft de Belastingdienst geen privacygevoelige informatie van haar klanten te leveren. Dit heeft de voorzieningenrechter van Oost-Brabant dinsdag bepaald.

Klanten van SMS Parking kunnen op veel locaties in Nederland parkeergeld betalen via sms, internet, smartphone of app. De Belastingdienst probeert alle parkeergegevens (kenteken, datum, locatie en tijd) van deze klanten over het jaar 2012 te krijgen. Zij wil deze informatie volgens eigen zeggen gebruiken om haar eigen gegevens te controleren waarmee veel belastingen nauwkeuriger zouden kunnen worden vastgesteld.

De Belastingdienst kreeg al een groot deel van de informatie via het Servicehuis Parkeer- en Verblijfsrechten, dat de transacties voor SMS Parking en dergelijke bedrijven met de meeste gemeenten afhandelt. SMS Parking weigert echter haar eigen gegevens aan de Belastingdienst te verstrekken. Het bedrijf vreest onder meer problemen met haar klanten wegens schending van de Wet bescherming persoonsgegevens die de privacy van de klanten beschermt.

De Hoge Raad heeft in 1974 beslist dat de Belastingdienst recht heeft op gegevens en ook in latere uitspraken hebben rechters in die zin beslist. De voorzieningenrechter komt nu tot een ander oordeel. Daarbij heeft hij er rekening mee gehouden dat er tegenwoordig veel meer gegevens van burgers worden vastgelegd dan veertig jaar geleden.

Het feit dat de Belastingdienst alle parkeergegevens van SMS Parking over 2012 heeft opgevraagd om vervolgens te kunnen kijken of die van belang kunnen zijn voor de belastingheffing, vindt de voorzieningenrechter te ver gaan. De inlichtingen waar het hier om gaat, parkeergedrag, zeggen veel over persoonlijk gedrag van burgers. Die burgers worden tegen overheidsinmenging in hun privéleven beschermd door artikel 8 van het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens. De Belastingdienst gaat tegen de uitspraak in hoger beroep.

Concurrent Yellowbrick heeft aan de Belastingdienst wél alle gegevens over 2012 gegeven toen die werden gevraagd. Dit nadat verschillende juristen het bedrijf unaniem adviseerden dat de Belastingdienst recht heeft op de informatie. Nu de rechter anders oordeelt wil Yellowbrick de gegevens terug van de Belastingdienst. Als er wordt gevraagd naar de informatie over 2013 zal Yellowbrick die niet langer afstaan.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties