33

ASSEN – Het ministerie van Justitie heeft 35 jaar lang een nota geheim gehouden waaruit blijkt dat zes Molukse treinkapers in 1977 door tientallen kogels zijn gedood.

Opeenvolgende ministers hebben volgehouden dat van een kogelregen geen sprake is geweest, laat staan dat ze opzettelijk zijn gedood. Maar al in 1978 was op het ministerie bekend dat de gedode kapers samen getroffen zijn door 144 kogels. Dat blijkt uit nog niet openbare dossiers over de treinkaping in het Nationaal Archief, die de Volkskrant de afgelopen maanden mocht inzien.

Toenmalig minister van Justitie Van Agt beweert hiervan in 1977 niets te hebben geweten. “Dit is heel pittig, 40 kogels, 33 kogels en 28 kogels per gedode kaper, dat is niet mis”, zo reageert hij naar aanleiding van de dossiers. Van Agt meldde kort na afloop van de kaping in de Tweede Kamer dat de gedode kapers niet zouden zijn getroffen ‘door een regen van kogels’. Over de beschieting zei hij: ‘Die had niet tot doel hen te doden.’

Minister van Justitie Opstelten kreeg onlangs vragen uit de Tweede Kamer over een recent onderzoek waarin staat dat enkele kapers door militairen zouden zijn geliquideerd. Als antwoord verwijst hij onder meer naar de opmerkingen van Van Agt op 23 juni 1977, die 35 jaar geleden al onjuist bleken. Zijn woordvoerder wil daarop niet inhoudelijk reageren, want binnenkort moet Opstelten nieuwe Kamervragen over de treinkaping beantwoorden.

Op 23 mei 1977 kaapten negen bewapende Molukse jongeren een intercitytrein ter hoogte van het dorp De Punt in Drenthe. De Molukkers eisten met hun gewelddadige actie dat de Nederlandse regering de belofte uit 1951 na zou komen, namelijk een eigen staat stichten op de Molukken. De gijzeling van aanvankelijk 85 reizigers, van wie al snel 40 de trein mochten verlaten, duurde uiteindelijk 19 dagen.

In de vroege ochtend van 11 juni 1977 werd de trein door mariniers bestormd waarbij zes kapers en twee passagiers om het leven kwamen. Volgens recent onderzoek van journalist Jan Beckers en Junus Ririmasse, één van de toenmalige kapers, werden daarbij drie, mogelijk vier, van de treinkapers geëxecuteerd. Verder zou gijzelaar Rien van Baarsel om het leven zijn gekomen door een kogel van een marinier, en dus niet afkomstig van een Molukker zoals werd beweerd.

In Molukse kringen bestond altijd al de overtuiging dat een aantal kapers is geliquideerd door mariniers. Naar aanleiding van het onderzoeksrapport dringt de initiatiefgroep 7for7 middels een online-petitie aan op een parlementaire enquête, dan wel strafrechtelijk onderzoek naar de wijze waarop de treinkaping werd beëindigd. ‘Voor alle treinpassagiers en nabestaanden is het van wezenlijk belang om te weten wat er precies heeft plaatsgevonden’, aldus 7for7.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
10 jaren geleden

Dries of Rinus wie als eerste naar binnen? Staatsmoord De Punt 1977
 
 
Dries van Agt speelt nog steeds verstoppertje, de man die eerst Israel fanatiek steunde jaren achter elkaar. Maar de laatste tien jaar ineens zich druk maakt om de Palestijnen. Maar Dries moet maar gelijk stoppen, want hij heeft bloed aan zijn handen van ons onderdrukte volk. Hij gaf opdracht om een “search and destroy” actie te doen in 1977 op de trein in De Punt. Terwijl de Nederlandse wetgeving voorschrijft dat overtreders van de wet moet opsporen en aanhouden. Goede voorbeelden zijn Mohammed B(Theo van Gogh) en Folkert van der G(Pim Fortuin), omgekomen door terroristen of waren het vrijheidstrijders? Om daarna voor de rechtbank te doen verschijnen.
 
In de pers vandaag zaterdag 30 november 2013
 
http://www.nrc.nl/nieuws/2013/11/30/molukse-treinkapers-wel-degelijk-met-opzet-gedood/
 
http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/3554246/2013/11/30/Molukse-treinkapers-gedood-door-kogelregen.dhtml
 
 
Niets is daaraan gedaan, zelfs de marinier Rinus die de coupe instapte en Hansina aantrof. Terwijl ze gewond was, en zichzelf overgaf en ook ongewapend was. Werd in koele bloede volgepompt met kogels! Rinus beroofde Hansina nog van een hoofddoek die nam hij mee als souvenier. Marinier liet zijn verhaal optekenen in een boek en liet zich over uit in de docu-serie Dutch Approach.
 
Youtube movie Marinier Rinus:
 
http://www.youtube.com/watch?v=lmcM11nriCc
 
“Toen zag ik Hansina zag liggen herkende ik haar, door de foto’s die we hadden de kapers. Ze leefde toen nog. Ze bewoog haar hoofd, en riep nog iets van ‘mamma’
Ik heb toen van dichtbij nog een keer met mijn UZI leeg geschoten op die bitch en dr bandana gepakt als souvenir.”
 
One of the six idealists was Hansina Uktolseja, a Moluccan dentist assistent born in the Netherlands. She was executed at close range by one of the marines. While she was lying on the floor, unarmed, wounded at her leg, he emptied his UZI on her. Later he said, “then I saw Hansina, she lay on the floor. I recognized her. We were given pictures of all the hijackers. She was still alive at that moment. She shook her head and said ‘mum, mum’ I think (…) Then I again opened fire at her”.
 
It is said that Hansina was executed with “Magnum Hollowpoint Silvertip” ammunition. Afterwards, 10 bullets were found in her body. One of the other Moluccans even had 94 bullets in his body. One of the surviving Moluccans had 14 bullets.
 
De opzet die dit jaar is opgestart door enkel Molukkers om een petitie te ondertekenen, om zo een onderzoek op te starten? Heeft totaal geen enkele zin! Het wiel is al uitgevonden, maar People Against Genocide kreeg in het jaar 2000 geen steun daarvoor. Omdat men 13 jaar geleden nog naar de zogenaamde RMS regering in ballingschap wilde luisteren. De leiding van de zogenaamde RMS regering in Nederland waar toen ook de zichzelf noemende president Watilette deel van uit maakte boycotte de actie in het jaar 2000 die we wilden uitvoeren. Om via een gerechterlijke procedure alles aanhangig te maken. Ik hoop dat nu de slachtoffers en nabestaanden wakker zijn geworden. Let wel! Onder slachtoffers wordt ook verstaan de van Nederlandse afkomst, want in het dossier is te vinden dat men de Nederlanders niets wilde aandoen. En de mogelijkheid is heel groot aanwezig dat men ene Ansje Monsou voor Hansina aanzag. Zij werd door de mariniers ook in koele bloede doodgeschoten. Dit moet tot op de bodem uitgezocht worden, want dan hebben ze verkeerde opdrachten meegekregen om alles zo gewelddadig uit te voeren. Men was in afwachting op een vrijgeleide(lees tekst onder krantenartikel bij onderstaande foto) naar het buitenland, niet Manusama maar een andere persoon zou hen ophalen. Er zouden geen Nederlanders meegaan naar het buitenland. Van Agt wilde powerplay spelen en maakte van de vreselijke weken een persoonlijke show. Hij volgde een dubbele agenda die onder deze omstandigheden niet goed te keuren zijn. Men kan mij mailen om de strategie weer op te pakken. Want niets doen betekent de man, minister Van Agt, die een staatsmoord en excutie liet uitvoeren niet voor de rechtbank gesleept kan worden. En het recht moet zegevieren, ook in deze kwestie waar Molukkers bij betrokken zijn geweest!
 
Facebookgroep Staatsmoord 1977:
 
https://www.facebook.com/groups/467344200021428/
 
Druk op delen, dan verspreid je dit bericht wanneer je er mee eens bent.
 
L.P. Reawaruw
People Against Genocide(PAG)
 
Hansina leefde echter nog toen Rudi haar achterliet. Bootsma onthult hoe ze aan haar einde kwam. In zijn boek verklaart BBE’er ‘Rinus’ dat hij de ongewapend op de grond liggende en gewonde Uktolseja heeft omgebracht met een salvo uit zijn wapen: ‘Ik moest haar uitschakelen. Vlak daarvoor was er nog op me gevuurd, en een paar seconden daarna zag ik een van de terroristen liggen. Ze was weliswaar aangeschoten, maar iemand die aangeschoten is en zelf een wapen heeft, kan toch nog schieten. Dat is bij een andere gijzelingsactie weleens gebeurd. Maar ja, ik kan niet even aan dat meisje vragen: heb je een wapen? Ik had ook te horen gekregen dat zij een pittige tante was. En nogmaals: zij zijn de veroorzakers. Ik heb toen van vlakbij nog een keer met mijn uzi een salvo afgevuurd op Hansina.’
 
 
Op de plaats waar Hansina’s lichaam daarna werd gevonden, werd echter in een straal van vijf meter geen wapen aangetroffen. Ze was ongewapend toen ze werd doodgeschoten – wat klopt met Rudi’s opmerking achteraf. Marinier Rinus is na de bevrijdingsactie aangesproken op zijn handelen: ‘Ik heb direct na de actie bezoek gehad van de recherche. Ik moest me verantwoorden voor Hansina. Daar heb ik niet aan meegewerkt, ik ben gewoon weggelopen. Ik zei: “Ga jij zelf maar eens in die trein zitten, en voer zelf maar eens die actie uit.” Nooit meer iets van gehoord verder.’
Er kwam geen speciaal onderzoek naar het optreden van de mariniers in de trein. 
 
Notitie/Blog van: https://www.facebook.com/leo.reawaruw.7

Lars
10 jaren geleden

Van wie kreeg van Agt zijn orders?
Ministers doen niets zonder een order van de baas.
Wie runde er in 1977 de tent (achter de schermen)?