34

Het Italiaanse trio Airchamber3 bestaat uit Andrea ‘Ics’ Ferraris op gitaar, bas, laptop, effect en drums, Luca Serrapiglio op alt, tenor en baritone saxafoon, basklarinet en synthesiser en Andrea Serrapiglio op cello, laptop, casio, iPad en zang. De grote diversiteit van het aantal instrumenten biedt het trio de gelegenheid om muziek te maken met een rijk klankpalet.

De twaalf composities op hun nieuwe album Peripheral hebben elk hun eigen identiteit. De kracht van de cd zit ‘m in het verloop en de fraaie opeenvolging van de nummers. Zo leidt een noisy startnummer met overstuurde stemmen en feed-back je naar een track met een rustige opbouw en eenvoudige riff.

Halverwege de cd speelt Alessandro Buzzi mee op het nummer Crippling Approach Anxiety waarin een repeterende synthesizerpartij wordt ondersteund met doorgaande percussie waar omheen allerlei geluiden fladderen. De gekte van het nummer wordt alsmaar groter en groter en eindigt uiteindelijk in dusdanige hoge tonen dat het leidt tot een brainwash.

De volgende track, A body is a map of bruises, wordt gezongen door gastmuzikante Barbera de Dominicus. Het heeft veel weg van een experimenteel jazzy nummer, ergens gespeeld ver weg in de kelders. Een prachtig nummer waarin verschillende muziekstijlen elkaar ontmoeten.

Een aantal composities heeft een duidelijke kop en staart, anderen bestaan uit geluidscollages. De afwisseling in benadering maken het album tot een muzikale avontuurlijke reis. Peripheral is zorgvuldig samengesteld. Dit verbaast mij allerminst aangezien het trio drie jaar aan deze plaat, uitgebracht op het label Frattonove, heeft gewerkt.

Jan Kees Helms

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties