01
Het daadwerkelijke gajes van Nederland.

AMSTERDAM – Het onderzoek naar De Roy van Zuydewijn vond volgens premier Rutte plaats in opdracht van prins Bernhard. Daarmee komt Beatrix wellicht in een lastig parket terecht.

Dat suggereert de advocaat van De Roy van Zuydewijn, Gabriël Meijers. “Bernhard zal dit niet hebben gedaan zonder dat zijn dochter daarvan afwist. Dit kan nooit buiten de koningin om gegaan zijn. Zij moet dit hebben geweten en gedoogd. En dan wordt het heikel”, aldus de raadsman. De brief van Rutte “bevestigt de stellingen die wij hadden”, zegt Meijers.

Premier Mark Rutte heeft de Tweede Kamer dinsdag laten weten dat prins Bernhard in november 2000 de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB) heeft gevraagd een onderzoek te doen naar De Roy van Zuydewijn. De DKDB was bevoegd om onderzoek te verrichten en de prins daarover te informeren, aldus Rutte in zijn brief waarin hij eerder gestelde vragen van de SP, GL en D66 beantwoordt.

De vragen aan Rutte kwamen naar aanleiding van een publicatie in de Groene Amsterdammer van vorige week. Het artikel was gebaseerd op delen uit de verklaring van het voormalig hoofd van de DKDB over De Roy van Zuydewijn. De DKDB zou eind 2000 een ‘oriënterend informatie-onderzoek’ hebben uitgevoerd naar het toekomstig lid van de koninklijke familie. Ook de ouders en zussen van De Roy van Zuydewijn zouden zijn onderzocht en afgeluisterd.

Prinses Margarita en De Roy van Zuydewijn verloofden zich in 1999 en trouwden in 2001. Vanaf eind 2000 werd vooral De Roy van Zuydewijn volgens eigen zeggen genegeerd en geschoffeerd. Bovendien werd hij bij voortduring in de gaten gehouden. Margarita en De Roy zochten anderhalf jaar later tevergeefs steun bij koningin Beatrix, premier Kok en de ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken.

Begin 2003 luchtte het paar uitvoerig hun hart in het weekblad HP/De Tijd. Hierop viel de ‘linkse’ pers massaal in de vorm van opiniemakers als Elsbeth Etty en Bas Heijne (NRC), John Jansen van Galen (Het Parool), Jan Blokker (de Volkskrant) en Willem Breedveld (Trouw) het weekblad aan. De arrivé’s spraken er schande van dat HP/De Tijd de aantijgingen van Margarita en Edwin over had genomen zonder de feiten te verifiëren en daarmee Beatrix in diskrediet had gebracht.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

[…] Lees echter ook de volgende artikelen: Ravage: ‘Beatrix wist af van spionage De Roy’ […]