03

AMSTERDAM – Het is hoog tijd dat de Nederlandse regering krachtige maatregelen treft om burgers te beschermen tegen spionerende geheime diensten, vindt Bits of Freedom.

Directeur Hans de Zwart van de digitale waakhond Bits of Freedom (BoF) overhandigde de minister een pakket met concrete maatregelen die genomen moeten worden. “We zitten nu midden in een serie onthullingen over spionagepraktijken in Nederland”, aldus De Zwart. “Dit is hét moment voor de regering om strenge maatregelen te nemen om deze spionagepraktijken te stoppen.”

Op de website ‘Bespied Ons Niet‘ noemt de organisatie een concrete lijst maatregelen die de regering moet nemen om een vuist te maken tegen deze vorm van spionage. Zo moeten de geheime diensten in Nederland aan banden worden gelegd, om te garanderen dat Nederland zich niet schuldig maakt aan NSA-achtige praktijken.

‘Veroordeel het bespioneren van onverdachte burgers. Rutte moet deze schandalige inbreuken op de privacy van Nederlanders ten strengste veroordelen in een telefoongesprek met – en in een open brief aan – Obama. Frankrijk, Duitsland en andere landen namen al vergelijkbare stappen. Roep de ambassadeur terug voor overleg’, zo vermeldt BoF onder meer op de website.

Verder moet de regering onderzoek laten doen naar de schaal van spionage. Potentiële doelwitten als de AMS-IX, chipsproducent NXP en telecomprovider KPN moeten worden onderzocht op bedrijfsspionage en hierover moet worden gerapporteerd. Ook moet de regering het gebruik van beveiligingstechnologie bevorderen, via campagnes en financiële steun.

“Het is de verantwoordelijkheid van onze regering om de rechten van onverdachte Nederlanders te beschermen tegen spionerende diensten”, aldus De Zwart. “Alleen een krachtig optreden helpt nog om spionage van deze omvang terug te draaien.” Bits of Freedom roept Nederlandse burgers en organisaties op om deze eisen te ondersteunen en duidelijk te maken dat ze deze massale schending van onze rechten niet langer accepteren.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties