05

Soms ben ik blij verrast met de aandacht die mensen besteden aan de vormgeving van het eindproduct. De tape Like Lamps on by Day van de Italiaanse muzikant Stefano de Ponti is hier een lichtend voorbeeld van. Het zit verpakt in een katoenen zak die met de hand gestempelde letters bevat en afgesloten is met een lakstempel. Het betreft een gelimiteerde oplage van slechts 100 exemplaren die ook nog eens uit vier verschillende hoesjes bestaat. Een uitgave van de labels Under my Bed en Old Bicycle Records.

De muziek beroert verschillende muzikale velden en is intens. De Ponti heeft de 25 minuten durende tape samengesteld uit tien uur improvisaties die hij de afgelopen drie jaar heeft uitgevoerd. Zeven tracks zijn het resultaat. De eerste, Texture for Fading Youth, begint krachtig met een welhaast klassiek cellostuk, gespeeld samen met Allesandro Bider. Langzaam gaat het nummer over in een soundtrack voor een film. (mede door de sample van een conversatie tussen een man en vrouw uit Un homme et une femme van Claude Letoche)

Blindman’s Bluff klinkt als een ingeblikte versie van een Godspeed You Black Emperor track vanwege de prachtige combinatie van cello en elektronica. De sfeer wordt alsmaar dreigender en meer sinister. Kant A van de tape eindigt als een improvisatie in een huiskamer waarbij de muzikant op zoek is naar de juiste toon en sfeer. Hoe kwetsbaar kan een nummer zijn.

Drawn by Sea opent kant B en neemt de luisteraar mee in een donker drone nummer. Je raakt ondergedompeld in melancholische sferen. De muzikant weet de eindeloosheid van de zee en het verlies van geliefden mooi te verbeelden in geluid. De opvolgende composities zijn door het gebruik van hogere tonen en losse geluiden meer open van sfeer. Net als kant A eindigt de tape met een compositie die eerder aan een lied doet denken vanwege de toepassing van een tokkelende gitaar, een fluit, wat minimale slagen op een drumstel en field-recordings.

Like Lamps on by Day is een prachtig samengestelde tape van hoge muzikale en artistieke kwaliteit die verschillende lagen weet te raken bij de luisteraar.

Jan Kees Helms

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties