06

PUNGESTI – Het Amerikaanse bedrijf Chevron heeft proefboringen voor de winning van schaliegas in Roemenië tijdelijk stil moeten leggen nadat demonstranten de boorlocatie waren binnengedrongen.

Zo’n 500 demonstranten waren zaterdag op de been in Pungesti in het noordoosten van Roemenië om te protesteren tegen de boringen naar schaliegas in één van de armste delen van het land. De betogers slaagden erin het hekwerk te slopen dat rondom het terrein staat. Vijftien betogers werden opgepakt, waaronder een aantal supporters van de plaatselijke voetbalclub. Ook in Boekarest gingen mensen de straat op om hun steun te betuigen aan de demonstranten in Pungesti.

Het is de tweede keer in korte tijd dat Chevron de productie in het gebied moest stilleggen wegens hevige protesten. In oktober kondigde de Amerikaanse oliemultinational aan dat het proefboringen verricht in Pungesti maar dat er voorlopig niet naar schaliegas zal worden geboord. Inwoners leven er van de landbouw en verzetten zich tegen schaliegaswinning omdat ze vrezen dat fracking hun landbouwgrond vervuilt, terwijl de inkomsten via Chevron zullen wegvloeien naar de VS.

In oktober gingen meer dan 2.000 mensen de straat op in de hoofdstad Boekarest uit protest tegen de boorplannen. Tegenover de boorlocatie werd een actiekamp ingericht waar honderden milieu-activisten, waaronder lokale boeren die met materieel de toegangsweg tot het boorterrein blokkeerden, twee maanden lang hebben gebivakkeerd. Sommigen overnachtten in het actiekamp om medewerkers van Chevron ook ‘s nachts de toegang tot de boorlocatie te kunnen ontzeggen.

Aan de bezetting kwam in de vroege ochtend van 2 december een eind. Oproerpolitie verwijderde op hardhandige wijze de bezetters van het kamp, dat zich nota bene bevond op privéterrein in eigendom van lokale boeren. De ME werd vergezeld door medewerkers van Chevron die daarop onmiddellijk hun werkzaamheden startten. Er werden veertig actievoerders aangehouden. Pers werd bij de ontruiming geweerd uit ‘veiligheidsoverwegingen’.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties