07

STRAATSBURG – Het afschrapen van de diepzeebodem met sleepnetten blijft toegestaan. Milieubeschermers die opkomen voor de kwetsbare natuur zijn teleurgesteld.

Vanochtend stemde het Europees Parlement over een pakket voorstellen om duurzame visserij te stimuleren. Een motie om het vissen met sleepnetten in de Atlantische Oceaan op een diepte van minimaal 600 meter te verbieden, haalde het niet. Greenpeace noemt de houding van het parlement “op zijn best halfslachtig.” De milieuorganisatie waarschuwt voor de vernietigende gevolgen van het diepzeevissen.

Het verzet tegen een verbod op vangst op grote diepte is voornamelijk afkomstig van een tiental, voornamelijk Franse visserijbedrijven. Het parlement stemde overigens wel in met enkele aanpassingen van de regels voor het diepzeevissen. Zo is besloten verder onderzoek te doen naar de schadelijke gevolgen van diepzeevisserij, zodat toekomstige besluiten kunnen worden genomen op basis van de meest actuele wetenschappelijke gegevens.

De fractie van GL in het Europarlement reageert teleurgesteld. “De lobby van de grootschalige visindustrie is zo machtig, dat mijn collega-parlementariërs de diepzeebodem niet willen beschermen”, stelt GL’er Bas Eickhout in een verklaring. Volgens hem is de diepe oceaan een enorme ecologische bron van zeldzame vissen, planten en koralen. “Die moeten we beschermen in plaats van leegvissen.”

Het EU-parlement stemde vandaag tevens in met een aantal maatregelen die duurzame visserij wél dichterbij brengen. Zo komt er op termijn een verbod op het terugwerpen in zee van ongewenste vis die niet voldoet aan het soort waarnaar men vangt. Tot nu toe wordt een kwart van de visvangst teruggeworpen waardoor een aanzienlijk deel sterft. Al zijn daar, om tot een akkoord te komen met de lidstaten, wel een aantal uitzonderingen op mogelijk.

Verder wordt de visquota nauwlettender in de gaten gehouden om overbevissing tegen te gaan. Om het duurzame niveau van het visbestand vast te stellen wordt het principe van de maximale duurzame opbrengst (maximum sustainable yield) juridisch bindend ingevoerd. Op die manier kan er voor gezorgd worden dat de visbestanden opnieuw aangroeien tot boven een duurzaam bodemniveau.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Alex
10 jaren geleden

 De  EU  vist straks Achter het net maar dan is het te laat