ash

      Ashtoreth is een project van de Belgische muzikant Peter Verwimp. Hij maakt werk op sjamanistische wijze, dat wil zeggen, hij vertolkt muziek op de manier waarop de klanken bij hem binnenkomen. Het resultaat is een muzikale reis waarin zowel Verwimp als de luisteraar worden meegezogen. Hij laveert tussen verschillende werelden en sferen en laat zich hierdoor inspireren. Al improviserend komt hij zo tot een muzikaal resultaat waarin elementen van post-rock, noise, ambient, folk en drones zijn terug te vinden.

      Pelican Avenue is een eigenwijs mode-label uit Antwerpen, opgericht in 2004, dat wars is van bestaande conventies binnen de modewereld. Voor de modelijn Itobia heeft het duo Carolin Lerch en Bernhard Willhelm zich laten inspireren door de muziek van Ashtoreth. In maart 2011 werd het resultaat gepresenteerd waarna de improvisatie werd uitgebracht op elpee.

     De muziek van deze performance klinkt zoals hierboven omschreven. De A-kant van de elpee begint met een donkere toon waaraan andere gitaarklanken worden toegevoegd. Al tokkelend en spelend wordt een structuur opgebouwd, weer afgebroken en opnieuw opgebouwd. De tonen zijn op zoek naar meer ruimte en cirkelen om elkaar heen. Uiteindelijk komt het onverwachts tot een kakofonie van elektronische klanken en loopt de naald in de eindgroef.

     Het mooie van dit project is dat twee werelden elkaar weten te vinden en inspireren. Dat is op zich niets nieuws en zal ook zo blijven doorgaan. Het opvallende is dat het mode-label de plaat uit heeft gebracht en niet de muzikant zelf. Hiermee wordt de cross-over tussen mode, performance en muziek compleet en ontstaat er een bijzonder document.

Jan Kees Helms

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties