17

HAMBURG – Een betoging voor behoud van het gekraakte politieke cultuurcentrum Rote Flora is zaterdag volledig uit de hand gelopen. Volgens de politie zijn bij gevechten 117 agenten gewond geraakt.

De ongeregeldheden braken vroeg in de middag uit bij aanvang van een demonstratie tegen de dreigende ontruiming van het gekraakte Rote Flora in de Noord-Duitse stad Hamburg. De politie beëindigde de demonstratie in de oude stadswijk Schanzenviertel, waaraan zo’n 10.000 mensen deelnamen, met harde hand nadat agenten door de menigte met stenen, flessen en vuurwerk zouden zijn belaagd. Tevens werden er barricades op straat opgericht.

De autoriteiten hadden zaterdag de noodverordening uitgeroepen. Volgens de politie, die na afloop van de ernstigste rellen sinds jaren sprak, raakten van de uit het hele land opgetrommelde 3200 ME’ers 117 agenten gewond en werden zo’n 340 betogers aangehouden. De demonstranten melden op hun beurt dat zo’n 500 van hen gewond zijn geraakt. Nadat de demonstranten uiteen waren gejaagd, leidde dit elders in Hamburg tot nieuwe confrontaties met de ME. Vrijdagavond was het ook al onrustig rondom het gebouw en werden agenten aangevallen.

De initiatiefnemers van de demonstratie bekritiseerden na afloop het “massale gebruik van wapenstokken, pepperspray en waterkanonnen.” Zij beschuldigen de politie ervan het vreedzame protest al bij aanvang bewust met harde hand te hebben willen beëindigen. “Dit was een schandalige poging om het politieke debat over de Rote Flora, de Esso-Huizen en het recht op verblijf van vluchtelingen achter rook en waterkanonnen onzichtbaar te maken”, zo stellen zij in een verklaring.

De betogers kwamen de straat op uit angst voor een mogelijke ontruiming van het kraakbolwerk, een voormalig theater, en tevens vanwege de evacuatie vorig weekeinde van de ‘Esso-Huizen’ aan de Reeperbahn waarin vluchtelingen zonder verblijfsstatus waren ondergebracht. De eigenaren van de Rote Flora, gevestigd aan het Achidi-John-Platz, dreigen met ontruiming.

De Rote Flora werd in 1989 gekraakt uit protest tegen de kaalslag en sanering van de oude Hamburgse stadswijk Schanzenviertel. De gemeente was destijds van zins een ultramodern theater op de locatie te laten verrijzen. Uiteindelijk werd dit peperdure project door de krakers en een brede achterban in de buurt naar een nieuwe wijk verplaatst. De ruimtes in de Rote Flora, dat ten tijde van de kraak geen achtergevel had, werden in de loop der jaren gebruikt voor sociale en culturele projecten.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties