Industries_in_2013_landing_page_image

Mijn hoogtepunt van 2013? Niet Zwarte Piet of paus Franciscus, die zich na de witte rook ontpopte als ‘socialistisch katholiek’ en terstond de voeten begon te wassen van minder bedeelden – mits camera aanwezig. Ook niet de troonrede van de nieuwbakken koning over de participatiesamenleving en de onnavolgbare visie(loosheid) van minister-president Mark Rutte over dit vloeibare begrip. Het hoogtepunt waar alles in samenkomt is voor mij met stip de ‘welbespraakte rechtse student’ Yernaz Ramautarsing van de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Het fenomeen was een week lang niet weg te slaan uit de media. Yernaz publiceerde zijn probleem met de UvA op Facebook, waarna de massamedia er mee aan de haal gingen. Hij was te bezichtigen aan een druk bezochte praattafel van de publieke omroep waar hij samen met de ‘oude linkse conferencier’ Freek de Jonge een optreden gaf. Dat overigens slecht afliep voor de laatste die geen woorden kon vinden en mompelend wegliep om een liedje te gaan zingen.

Waarom Yernaz in de schijnwerper stond? Hij wordt geïndoctrineerd door de UvA. De faculteit Politicologie, waaraan G500-voorzitter, de ‘ouwelijke jongeman’ en ‘rechts door het midden’ in het leven staande Sywert van Lienden ook studeert, is volgens hem een eng links bolwerk. Foute boel. Daarom heeft hij in navolging van het Polenmeldpunt van Geert Wilders een Meldpunt Linkse Indoctrinatie ingesteld, alwaar studenten terecht kunnen die zich geestelijk mishandeld voelen. Want, zegt hij, “in colleges gaat het altijd over marktfalen, nooit over marktsucces.” Zijn godin van het neoliberalisme, Aynd Rand, komt bijvoorbeeld nooit ter sprake.

Johanneke van der Veen, pas afgestudeerd aan dezelfde universiteit op Ayn Rand voor haar masterscriptie filosofie, merkt in een reactie op: “De sociale wetenschappen aan de UvA links? Tja, zou kunnen…” Wat ze zeker weet is dat je economische wetenschappen aan de Erasmus Universiteit een rechts bolwerk kunt noemen waar Yernaz zich thuis zou voelen. Johanneke, een ambitieuze jonge vrouw, begrijpt dat je tegenwoordig voor je carrière nooit in je eigen nest moet schijten. Want de filosofe moet weten dat aan de faculteit Economie van haar eigen universiteit Aynd Rayn al jaren regeert.

Yernaz zou zich eveneens op de UvA thuis voelen wanneer hij zou weten over oud-student Frits Bolkestein, die overigens nog hand- en spandiensten verricht voor ‘zijn universiteit’. De rechtse filosoof schrijft in zijn boek De intellectuele verleiding: ‘Linkse bedenksels zijn buisjes vloeistoffen met vieze kleuren.’ Deze dwaalleer is een gif dat een hoop rotzooi in de wereld heeft veroorzaakt. Na de val van de Muur – rechts verkeerde in een roes als overwinnaar van de Koude Oorlog – riep Bolkestein ‘links Nederland’ op strenge wijze ter verantwoording. Om ze te tuchtigen voor hun waanideeën (ondertussen ook om de aandacht op zich te vestigen als nieuwe fractieleider). Iedereen die wel eens iets links had geroepen ging over de knie bij de Bolk. En wie reageerde destijds omdat hij wroeging had over zijn linkse verleden? Neerlands Hoop in Bange Dagen, Freek de Jonge.

Ron Kretzschmar

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties