18

CAIRO – Drie Egyptische vredesactivisten hebben ieder drie jaar gevangenisstraf gekregen voor deelname aan een demonstratie zonder vergunning en het aanvallen van politieagenten.

Ahmed Maher, Ahmed Douma en Mohammed Adel moeten daarnaast elk 5300 euro boete betalen. De mannen behoren tot de oprichters van de jongerenbeweging 6 april die in 2011 demonstraties tegen de toenmalige president Hosni Mubarak organiseerde. Ook steunden ze dit jaar de campagne om de gekozen islamitische president Mohammed Morsi weg te krijgen.

De vredesactivisten waren aangeklaagd omdat ze op 30 november hadden deelgenomen aan een demonstratieve actie voor een rechtbank in Cairo. Maher, Adel en Douma gaven zich die dag vrijwillig aan nadat er een arrestatiebevel voor hen was uitgevaardigd voor het organiseren van een demonstratie enkele dagen daarvoor. Honderden sympathisanten waren op de been gekomen om de drie activisten te ondersteunen bij hij aanhouding.

De activisten zijn veroordeeld onder een omstreden wet die samenscholingen van meer dan tien personen zonder politievergunning verbiedt. Volgens de interim-regering is de wet nodig om orde en stabiliteit te doen weerkeren. De rechtbank stelde in zijn vonnis dat de wet ‘niet is opgesteld om mensen het recht op het organiseren van openbare samenkomsten en vreedzame protesten te organiseren, maar om dit recht in goede banen te leiden’.

De nieuwe Egyptische wet die het demonstratierecht aan banden legt, stuit op veel weerstand. Mensenrechtenorganisaties en oppositiegroepen noemen de wet repressief en hebben nieuwe demonstraties aangekondigd. In de wet staat vermeld dat de politie, na enkele waarschuwingen, geweld mag gebruiken. De wet geldt ook voor politieke bijeenkomsten in verkiezingstijd. In de eerste helft van 2014 zijn er zowel parlements- als presidentsverkiezingen in Egypte.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties