svart1

Met religie heb ik helemaal niets meer, ook al kom ik uit een gereformeerd gezin. Heldenverering ook niet, ben meer van het No more heroes idee. SVART1 heeft een cd samengesteld met tien nummers waarin verschillende incarnaties van de duivel worden gepresenteerd onder de titel Satanische Helden. SVART1 is een project van Raimondo Gaviano, Italiaans muzikant en beeldend kunstenaar. Sinds 2007 maakt hij onder deze naam muziek, zowel fysiek als digitaal.

Satanische Helden is, na een reeks tapes en cd-r’s, zijn eerste cd uitgebracht door Industrial Culture. Dit Duitse label wordt gerund door Raphael Feldmann die zich laat inspireren door traditionele industriële statements. Zijn doel is om te provoceren en de samenleving een spiegel voor te houden. Of satanische muziek hierin past, weet ik niet. Satanisme provoceert al jaren niet meer in de westerse maatschappij.

De muziek van SVART1 wordt gekenmerkt door ambient, dark-ambient, rituele muziek, noise en industriële klanken. Al deze stijlen komen bij elkaar op Satanische Helden, waarvan de tracks zodanig gerangschikt zijn dat er een prachtige opbouw ontstaat. De stem van satanist Aleister Crowley ontbreekt uiteraard niet.

De mix tussen verschillende muzikale bronnen, zoals elektronische en bewerkte akoestische muziekinstrumenten en field-recordings, weet SVART1 goed toe te passen. Het gesnor van een kat bijvoorbeeld voegt zich samen met elektronische noise. Sommige tracks zijn donker en noisy, andere zijn rustiger van aard, kalmerend met een sterker ritueel karakter.

SVART1 is erin geslaagd een prachtige satanische gospelplaat samen te stellen. Het religieuze karakter van de plaat was voor mij niet nodig geweest, maar muzikaal past het album prima binnen de industriële traditie van het verzet tegen de gevestigde religieuze stromingen.

Jan Kees Helms

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
10 jaren geleden

Hi Jas,
Im not sure because I dont speak Dutch and I use google translator but however I used Satan non connected to anything religious but only despite to everything society call evil.
Take care.
R.