24

SENDAI – Voor de schoonmaakoperatie rond de kerncentrale Fukushima I worden in Japan daklozen geronseld. Zij doen het werk soms zelfs zonder dat zij er iets aan overhouden.

Een ronselaar vertelt aan persbureau Reuters dat hij dakloze mannen ‘verzamelde’ op het station van de stad Sendai. De mannen werden te werk gesteld in Fukushima-stad waar ze onder meer de vervuilde toplaag van de grond verwijderen. De opruimwerkzaamheden worden verricht onder leiding van het bedrijf Tokyo Electric Power Company (TEPCO), dat na de ramp flink heeft moeten bezuinigen en daardoor met uitzendkrachten werkt.

De Japanse regering, die in totaal 25 miljard euro heeft uitgetrokken voor de opruiming, stelt 72 euro ‘gevarengeld’ per werknemer per gewerkte dag beschikbaar. In de praktijk zien veel schoonmakers hier heel weinig van terug. Het geld wordt grotendeels afgeroomd door tussenpersonen. De ronselaars brengen vaak hoge bedragen in rekening voor voedsel en onderdak, waardoor sommige schoonmakers maar tien dollar per maand overhouden.

Volgens persbureau Reuters is er maar weinig toezicht op de schoonmaakoperatie. Een wirwar van bedrijven houdt zich ermee bezig. Misdadigers, onder meer afkomstig uit de Japanse onderwereld, hebben zelfs ‘zwarte uitzendbureaus’ opgezet die illegaal medewerkers aanleveren voor de ontsmettingsoperaties. Voor de ontmanteling van Fukushima, die nog 30 jaar kan duren, zijn tot en met 2015 zijn nog zeker 12.000 werknemers nodig.

De kerncentrale bij Fukushima werd in maart 2011 ernstig beschadigd door een aardbeving en een daaropvolgende tsunami. Door de golf viel de koeling van de reactoren uit. Daardoor smolten de reactorstaven geheel of gedeeltelijk, een zogeheten meltdown. De ontstane lekkages zijn een ramp voor het zeeleven, maar ook voor lokale visserijgemeenschappen. Op grote afstanden van Fukushima zijn vissen en andere zeedieren aangetroffen die radioactief besmet zijn geraakt.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Flip
10 jaren geleden

Iedereen doet mee. Beter dan doelloos met een halve liter rond te lummelen