03

De Britse experimentele rockgroep Naevus heeft een verzamelaar uitgebracht met nummers gemaakt in de periode 2001-2013 die nog niet eerder op een album verschenen zijn maar wel als single of op eerdere verzamelaars. Deze dubbelaar, Stations, wordt uitgebracht samen met het album Others, als je tenminste de mazzel hebt een van de eerste 111 edities in bezit te krijgen. Others bevat zestien coversongs, bijvoorbeeld van Joy Division en Tom Waits, of herinterpretaties van de traditionele Britse sprookjesboeken Beth Gellert en Cadwaladr and his Goat.

Maar ik weet niet goed wat ik van Stations en Others moet vinden. Is het de stem van Lloyd James die sinds het begin deel uitmaakt van de band? Is het een gemis aan agressie of felheid op momenten dat ik het zou verwachten? Is het de muzikale vlakheid die ik ervaar op momenten dat ik diepe tonen verwacht? Aan het spel van de bandleden ligt het niet, noch aan de toegepaste opnametechniek. Dat is prima in orde. Ik heb de drie cd’s op verschillende momenten beluisterd, waarbij ik gegrepen werd door een bepaald nummer, waarna m’n aandacht vervolgens weer wegebte.

Voor liefhebbers van neo-folk en post-rock is deze verzamelaar een prima middel om de muziek van Naevus te ontdekken. Wellicht vinden zij wel de klik die ik met deze band niet heb. Naevus bestaat vanaf 1998 en heeft sindsdien op verschillende labels platen en splits uitgebracht. Invloeden van The Swans, Leonard Cohen, Dome, Nick Cave en veel meer zijn her en der hoorbaar. De verzamelaar is uitgebracht door het gerenommeerde Amerikaanse label Tourette Records uit Houston in Texas, bekend van onder andere Nurse With Wound, Merzbow en Troum.

Jan Kees Helms

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties