Tension between North Korea and South Korea

Na op tv bekend te hebben gemaakt dat in december het leger was ingezet vanwege de criminaliteit in Amsterdam Noord, bromde de burgervader bij het volgende onderwerp: “Bevroren ruiten krabben van je auto is ook een werknemersvaardigheid, denk ik dan.” De interviewer humde begrijpend, maar je zag hem denken: ‘s ochtends ruiten krabben is pas écht vervelend. Voorafgaande de uitzending had de burgemeester van Amsterdam, Eberhard van der Laan (PvdA), zelfs websites geraadpleegd. Blijkbaar ligt voor hem dáár het geheim van effectieve pr om voor de camera van het televisieprogramma Buitenhof kalm zijn verhaal te doen.

De ruitenkrabber waar de burgemeester ‘kritisch’ naar verwees, beweerde in de krochten op het internet dat ze ‘door dat krabben’ tien minuten te laat kwam en een sanctie kreeg van Stichting Herstelling. Over Herstelling in Amsterdam had de Volkskrant een week eerder misstanden onthuld die de gemoederen danig bezig hielden. Het dagblad onderzocht geruchten over dictatoriaal gedrag van begeleiders van Herstelling, waar bijstandsgerechtigden verplicht rottige klusjes uitvoeren. Mensen kleineren en vernederen lijkt daarbij dagelijkse praktijk. In het tuchthuis moeten ze schoenen poetsen (voor de leiding?), peuken rapen enzovoort. Om de haverklap wordt gedreigd met korting op de uitkering wanneer men kritiek levert op deze wijze van ‘werknemersvaardigheden opdoen’.

Partijgenoot van de burgemeester, voormalig voorlichter van de FNV en het ministerie van Financiën, momenteel directeur van Stichting Herstelling Jeroen Sprenger, reageerde na de kerst op de publicatie in de VK: “Dit gaat om jongens die tot de ‘top 600’ behoren. Ze veroorzaken erg veel overlast. Ze doen hier  werkervaring op, daarbij gaat er soms wat mis”, bekende hij. Maar het resultaat telt: “Waren zij eerst losers, bij ons worden ze respectvol behandeld. Ze zijn ons dankbaar!” 

De ‘top 600’ in de Herstelling? Wie veroorzaakt dan de criminaliteit in Noord waar het leger voor werd ingezet? Doen er soms meerdere toplijsten de ronde? Daar komt bij dat zo’n jongen trots is als zijn naam op zo’n lijst voorkomt. Want een erelijst. Daarop maak je geen indruk met schoenen poetsen bij Jeroen. Met andere woorden, worden we in de aanloop van de gemeenteraadsverkiezingen weer het bos ingestuurd met ‘het eerlijke verhaal’ van voorlichters en campagnemedewerkers? 

En hoe zit het met de ruitenkrabber? Welke website bekeek de burgemeester daarvoor? Toch niet Das Kapital? Van der Laan voelt zich waarschijnlijk vanwege zijn politieke afkomst aangetrokken, maar anders dan de naam doet vermoeden gaat het om een rechtse website. Das Kapital vindt Marx maar niks en behoort tot ‘de top 5’ van rechtse websites. Das Kapital ziet bijstandsgerechtigden bijvoorbeeld als de ‘bonusbankiers van de onderkant’.

Wanneer Van der Laan op de hoogte zou zijn, dan begrijpt hij ook dat 99,9 procent van de bijstandsgerechtigden geen auto kan betalen. Zeker niet wanneer het om mensen gaat in De Herstelling, meen ik uit eigen ervaring te weten. Dit fabeltje is weer door een andere website uit de ‘top5’ de wereld in geholpen. De Dagelijkse Standaard schrijft geregeld dat bezoekers van de Voedselbank dubbel parkeren om gauw even ‘hun pakketje’ te halen. Het is weer duidelijk wie de zwarte piet krijgt toegespeeld in verkiezingstijd.  

Ron Kretzschmar

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties