06

BUENOS AIRES – Argentinië heeft een voormalig luitenant uit de tijd van de militaire dictatuur benoemd tot stafchef van het leger.

De Argentijnse Senaat keurde de promotie van César Milani tot luitenant-generaal op 18 december vorig jaar goed, waarmee zijn positie als stafchef werd bekrachtigd. Milani’s verleden, waarin hij diende als tweede luitenant in de provincie La Rioja tijdens de militaire dictatuur (1976-1983), werpt echter een schaduw over de benoeming.

Op 3 januari nam Milani ontslag als directeur-generaal van de militaire inlichtingendienst. Dat hij die post aanvankelijk bleef bezetten nadat hij benoemd was tot legerchef, wakkerde de controverse over zijn persoon verder aan. De kwestie heeft het debat doen oplaaien over de morele verantwoordelijkheid van militairen die door een amnestiewet buiten schot zijn gebleven omdat ze ‘slechts orders opvolgden’ tijdens de dictatuur.

Mensenrechtenorganisaties noemen de benoeming van Milani een ‘stap terug vanwege het gehoorzaamheidsargument. In 1987 werden lagere militairen vrijgesproken van vervolging middels een wet waarin gesteld wordt dat zij slechts orders uitvoerden tijdens de dictatuur. Gedurende de regeringen van de inmiddels overleden president Néstor Kirchner en zijn vrouw en opvolger Cristina Fernández de Kirchner werd nog overwogen die amnestiewetten te herroepen.

Milani zegt uiteraard niet te weten van er gebeurd is binnen het La Rioja Bataljon 141, waarvan hij deel uitmaakte tijdens de dictatuur. Journalist Guillermo Alfieri, die tussen 1976 en 1980 in de provincie vast zat als politiek gevangene, gelooft dat niet. “Milani laat niet de naïviteit van Heidi (het karakter uit het Zwitserse kinderverhaal) zien, maar de hypocrisie van Tartuffe (de opportunistische bedrieger uit Molières beroemde komedie)”, zegt hij.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties