09

DEN HAAG – De PvdA is zowel voor als tegen het afwerpen van Amerikaanse massavernietigingswapens door de JSF. Zoveel is vandaag duidelijk geworden.

Om de aanschaf van 37 door de VS geproduceerde Amerikaanse JSF’s mogelijk te maken, waarvoor het kabinet in crisistijd minimaal 5 miljard euro uittrekt, steunde regeringspartij PvdA op 19 november j.l. een door de SP ingediende motie waarin is vastgelegd dat de omstreden gevechtsvliegtuigen geen kernwapens mogen afwerpen. Deze motie werd door een Kamermeerderheid aangenomen.

Vandaag echter liet het kabinet bij monde van Timmermans (PvdA) en Hennis (VVD) in een brief aan de Tweede Kamer weten dat de Joint Strike Fighter wel degelijk kernwapens aan boord mag hebben. Hiermee schuift de PvdA de twee maanden geleden aangenomen motie terzijde. Het kabinet wil ‘zich niet op voorhand vastleggen op een standpunt zoals uitgesproken in de motie’ aangezien Nederland in NAVO-verband namelijk nog een kernwapentaak heeft.

Het komt erop neer dat de PvdA eind vorig jaar een politiek spelletje heeft gespeeld om een Kamermeerderheid te bewerkstelligen waarmee de JSF kon worden aangeschaft, met massavernietigingswapens als inzet. Timmermans’ partijgenoot Eijsink maakt het allemaal nog wat ziekelijker door vandaag te stellen dat haar partij bij het standpunt blijft dat de JSF geen kernwapens mag afwerpen. Volgens haar heeft het kabinet nog tien jaar de tijd om overeenstemming binnen de NAVO te krijgen over de kwestie.

Na ruim tien jaar draaikonterij over aanschaffing van de JSF, waarbij de PvdA minstens zeven keer van standpunt veranderde om uiteindelijk de Amerikanen tevreden te stellen, dienen we geen enkele illusie te hebben dat het gedraai door diezelfde partij inzake de kernwapentaak over tien jaar tot ontmanteling van de op Volkel gestationeerde massavernietigingswapens zal leiden. Dat maakte de geheime afspraak in 2010, waarbij Nederland instemde met vernieuwing van de kernwapens, reeds duidelijk.

Bij IKV Pax Christi, waar ze nog aan het nagenieten waren over de eerder aangenomen SP-motie, sloeg vandaag de brief van het kabinet in als een bom. “Door de motie te negeren zet het kabinet de kernwapendiscussie opnieuw in de ijskast”, aldus Krista van Velzen. “Als het kabinet nucleaire ontwapening écht zo belangrijk vindt, biedt deze motie een prachtig mandaat voor een eerste stap in de juiste richting.”

Het door het kabinet aangedragen argument dat de Nederlandse kernwapentaak alleen in NAVO-verband kan worden beëindigd, noemt IKV Pax Christi “pertinent onjuist.” Van Velzen: “De Nederlandse kernwapentaak is een directe overeenkomst tussen Nederland en de VS, die dus ook in een-op-een overleg met de VS beëindigd kan worden. Net zoals Engeland, Griekenland en Canada de afgelopen jaren deden.”

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Frans
10 jaren geleden

Als de Kamer een motie aanneemt heeft de regering die maar uit te voeren.
De parlementaire democratie verworden tot een poppenkast met dank aan o.a. de PvdA…….. Zum Kotzen

J. W. van Leenhoff
9 jaren geleden

Is de PvdA nog wel sociaal en democratisch?