10

CALGARY – De Canadese inheemse bevolking die strijd levert tegen de vervuilende teerzandindustrie heeft bijval gekregen van rockzanger Neil Young.

De opbrengst van Neil Young’s Honor the Treaties-tour, die deze week van start is gegaan, wordt besteed aan een rechtszaak die de inheemse Athabasca-gemeenschap in de provincie Alberta voert tegen de Canadese oliewinning uit teerzand door Shell Canada. Young noemt de teerzandindustrie “op hol geslagen, hebzuchtig, destructief en respectloos.” De exploitatie van teerzand resulteert volgens hem “in een milieuramp die vergeleken kan worden met Hiroshima.”

De 67-jarige Canadese rockzanger, die zich al jaren inzet voor de belangen van kleine boeren, heeft onlangs een bezoek gebracht aan de inheemse bevolking in Alberta. Hij zegt geschrokken te zijn van wat hij er aantrof. “Ik reed met mijn elektrische auto in de buurt van de teerzanden. Het stonk er ontzettend, mijn keel en ogen brandden, terwijl ik nog 40 kilometer verwijderd was van het daadwerkelijke exploitatieterrein bij Fort McMurray.”

Fort McMurray ligt aan de rand van de Jackpine Mine. In juli vorig jaar keurde de Canadese regering uitbreiding van het exploitatieterrein goed, waarna de plaatselijke bevolking naar de rechter stapte om het besluit aan te vechten. Volgens eerder gemaakte afspraken mocht de oliewinning namelijk niet de activiteiten van de inheemse bevolking hinderen. Die gebruikt het gebied vooral om te jagen en vissen.

De winning van olie uit teerzand is extreem vervuilend: grote landoppervlakten worden ontgonnen, oerbossen worden gekapt, risico op meren vol giftig afval, er is een verhoogd waterverbruik en de exploitatie veroorzaakt een verhoogde emissie van broeikasgassen en verspreiding van giftige stoffen. In 2011 bestempelde een commissie van de Europese Unie de winning van olie uit teerzand als zeer milieuvervuilend.

De Canadese teerzanden zijn volgens schattingen goed voor 300 miljard vaten olie. De aanleg van de Keystone XL, een 2753 kilometer lange oliepijpleiding die de Canadese teerzanden verbindt met raffinaderijen rond de Golf van Mexico, stuit zowel in Canada als de VS op groot verzet. Voorstanders van Keystone XL stellen dat de aanleg van de oliepijpleiding de VS minder afhankelijk maakt van olie-import uit ‘onvriendelijke’ landen.

Volgens het Department of Energy levert de teerzandindustrie de inwoners van Alberta veel geld op. De energiesector was in 2012 goed voor 22 procent van het bruto binnenlands product, meldt het departement. Alberta kan bovendien in de komende 25 jaar 256 miljard euro aan royalty’s en 89 miljard euro aan belastinginkomsten verwachten uit de oliewinning, meldt het Canadian Energy Research Institute (CERI).

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties