11

UTRECHT – Vakbond FNV en Woonbond vragen het kabinet de huurverhoging te matigen. Zij wijzen op het koopkrachtverlies als gevolg van de enorme huurstijgingen.

In 2013 was de gemiddelde huurverhoging 4,6 procent, wat 1,2 procent van de koopkracht kostte. “Dit vergroot de tweedeling in Nederland. Juichende verhalen over de opkrabbelende woningmarkt gelden in ieder geval niet voor de drie miljoen hurende huishoudens waarvan een groot deel nu al niet meer rond kan komen. Zij zullen nog meer aan koopkracht moeten inleveren”, aldus Ton Heerts, voorzitter van de FNV.

FNV en Woonbond roepen het kabinet op om de betaalbaarheid van het huren niet alleen met de mond te belijden, maar ook concrete maatregelen te nemen om de huurverhoging in 2014 binnen de perken te houden. Dat betekent dat huurverhogingen in ieder geval onder de 3 procent moeten blijven. Nu al houden (volgens berekeningen van het RIGO) meer dan 700.000 hurende huishoudens te weinig geld over voor de noodzakelijke kosten van levensonderhoud.

De bonden zien twee opties om de maximale huurverhoging in 2014 te beperken. Het kabinet wil alle huurders, dus ook de laagste inkomens, een extra huurverhoging opleggen van 1,5 procent op inflatie, waarbij uitgegaan wordt van een inflatiecijfer van 2,5 procent. De eerste optie is om in ieder geval de extra 1,5 procent huurverhoging te schrappen. De tweede optie is om in ieder geval een systeemfout uit de inflatieaanpassing van de huren te halen.

Het inflatiecijfer van 2,5 procent wordt nu nog berekend met de zogenaamde ‘ongeschoonde consumentenprijsindex’, die gebaseerd is op de veronderstelling dat verhuurders over hun huurinkomsten BTW betalen. In werkelijkheid is dat helemaal niet het geval. Een systeemfout, aldus Woonbonddirecteur Ronald Paping: “Door uit te gaan van de geschoonde (afgeleide) index kom je uit op een inflatiecijfer van 1,3 procent. Het is van de gekke dat verhuurders zomaar een extra financieel voordeel wordt gegund.”

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties