14

AMSTERDAM – Privacy-activisten hebben maandagavond in stationshal Amsterdam Amstel op theatrale wijze geprotesteerd tegen afschaffing van het papieren treinkaartje.

Een viertal Guy Fawkes-gemaskerde privacy-activisten, slechts gehuld in een korte sportbroek met de tekst ‘laatste stukje privacy’, droegen een ‘doodskist’ de hal van het station binnen waarop de tekst ‘Privacy’ prijkte. Anderen maakten ‘opnames’ van het tafereel met zwarte kartonnen tv-camera’s waarop ‘#P1984’ geschreven stond, wat staat voor Platform 1984. In de hal werd een act uitgevoerd bij de kaartjesautomaten.

Het was aanvankelijk de bedoeling dat de actiegroep met doodskist en al de trein naar Utrecht zou nemen om ook daar in de stationshal de act op te voeren. NS-beveiligingspersoneel stak daar, met hulp van agenten, een stokje voor. De ‘kist’ mocht niet mee met de trein, waarna deze met een auto naar de Domstad werd overgebracht. In de trein probeerden activisten pamfletten te overhandigen aan de reizigers, hetgeen hen door beveiligers werd belet.

De actiegroep vindt het inchecken bij het openbaar vervoer ‘zóóó 1984’ vanwege inbreuk op de privacy. De NS overweegt in de loop van het jaar als laatste vervoersbedrijf het papieren treinkaartje af te schaffen. Een slecht idee, vindt Platform 1984, want met de ov-chipkaart is ook de NS in staat van alle reizigers bij te houden waar de reis naartoe gaat en hoe vaak zij gebruik maken van het openbaar vervoer.

Het alternatief voor de persoonsgebonden chipkaart, de anonieme chipkaart, is namelijk alles behalve anoniem. “Niet alleen wordt van elke kaart de reisgegevens in een database opgeslagen, ook is de kaart aan betalingsgegevens te koppelen en valt daarmee tot personen te herleiden.” Hiermee wordt volgens het Platform “de zoveelste stap gezet richting een controle-samenleving waarin iedere stap die wij zetten, met wie we praten, en wat we zeggen wordt opgeslagen in almaar groeiende databases.”

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties